Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiectul dedicat restaurării și refacerii unora dintre cele mai importante clădiri cu destinație culturală din România, cu un pas mai aproape de momentul operaționalizării

În ședința Guvernului de joi, 14 aprilie 2022, a fost aprobat Memorandumul cu tema „Aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 mil. EUR, pentru susținerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală și a semnării textului negociat al Acordului-cadru de împrumut de către ministrul Finanțelor”.

Prin urmare, Proiectul dedicat restaurării și refacerii unora dintre cele mai importante clădiri cu destinație culturală din România este cu un pas mai aproape de momentul operaționalizării, preconizată pentru anul în curs.

Aprobarea Memorandumului marchează agrearea formei finale a Acordului-cadru de împrumut dintre România și creditorul extern, în termenii și condițiile negociate de cele două părți în ultimele luni și precede parafarea documentului bilateral. După semnare, Acordul-cadru de împrumut va fi supus aprobării conform legislaţiei române în vigoare.

Prin acest proiect, Ministerul Culturii va realiza un număr de opt obiective de investiţii de importanţă semnificativă, structurate conform Acordului-cadru de împrumut în două componente:

1. Reabilitarea de monumente istorice, care vizează cu precădere restaurarea în profunzime și refacerea următoarelor monumente istorice:

  • Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti;
  • Teatrul Naţional şi Opera Română - Cluj-Napoca;
  • Vila „Florica” de la Ștefănești - jud. Argeș, dată în folosința Muzeului Național „Brătianu”;
  • Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava;
  • Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;
  • Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara.

2. Reabilitarea și construirea de clădiri culturale, care vizează:

  • Reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova; și
  • Construcția unei noi săli de concerte în Iași (care va găzdui Opera Națională Română din Iași).

Costul total net al proiectului este de 270 milioane Euro, din care 216 milioane Euro (80%) vor fi asigurați din împrumutul aprobat, iar diferența de cca. 54 milioane Euro, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se asigură de la bugetul de stat.

Sursa: Ministerul Culturii 

Vizualizări: 147