Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Fonduri-structurale și consolid8 se alătură evenimentului european dedicat economiei sociale!

Fonduri-structurale și consolid8 se alătură evenimentului european dedicat economiei sociale!

Fonduri-structurale și consolid8 sunt parteneri strategici ai conferinței europene în domeniul economiei sociale - Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement!

Conferința va avea loc în data de 13 mai 2022 și este organizată de Fundația Alături de Voi România.

Evenimentul își propune să activeze un spațiu de dialog între factori de decizie politică, reprezentanți de la Comisia Europeană și OCDE, experți în finanțarea de impact și economie socială, pionieri și inovatori cu misiune socială, cu scopul de a mobiliza resursele necesare pentru a crește impactul întreprinderilor sociale.

Desfășurarea evenimentului

  • 3 arii tematice – Planul de Acțiune pentru Economia Socială, Finanțarea de impact social și Implicarea tinerilor în antreprenoriat social
  • 10 speakeri internaționali de la cele mai importante organizații din sector
  • sesiuni interactive cu 11 antreprenori sociali din România și Rep. Moldova
  • lansări și date exclusive pentru actorii din economia socială
  • studii de caz privind finanțarea de impact social
  • Cinemateca Economiei Sociale

Speakerii Enterprising for Tomorrow

Antonella Noya, șef al Unității de Economie Socială și Inovare, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) va prezenta un studiu nou al OCDE privind întreprinderile sociale conduse de tineri.

La conferință vor participa doi dintre experții care au contribuit la elaborarea Planului de Acțiune pentru Economia Socială, publicat de Comisia Europeană în decembrie 2021.

Dana Verbal, team leader pentru economia socială, la Comisia Europeană va aduce informații noi despre Youth Entrepreneurship Policy Academy – o inițiativă cheie din Planul de Acțiune pentru Economia Socială, pentru stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Víctor Meseguer, directorul Social Economy Europe, va participa fizic la eveniment, cu o prezentare despre oportunitățile din Planul de Acțiune pentru Economia Socială. Social Economy Europe este oganizația care asigură secretariatul Intergrupului de Economie Socială de la Parlamentul European.

Andrea Bratu, manager de investiții la Fondul european de investiții (EIF), va participa fizic cu o prezentare despre cum rolul instituțiilor financiare în sprijinirea întreprinderilor sociale. EIF a revoluționat investițiile de impact social în Europa Centrală și de Est, participând la crearea primelor două fonduri de impact social din Europa Centrala și de Est.

Dónal Traynor, CEO Community Finance Ireland, va aduce povestea instituției de finanțare socială cu cea mai rapidă creștere din Irlanda. În cei peste 22 de ani de activitate, instituția a lucrat cu numeroși furnizori de capital, ajutând întreprinderi sociale, cluburi sportive și ONG-uri să se dezvolte și să aibă impact în comunitate.

Din România, vor participa doi dintre pionierii economiei sociale în țara noastră – Angela Achiței și Ancuța Vameșu – singurele femei din România incluse în Top 100 Women in Social Enterprise 2022, realizat de Euclid Network. Angela și Ancuța au co-fondat AFIN IFN S.A. – prima instituție financiară nebancară din România, cu capital românesc, dedicată exclusiv entităților din economia socială.

Lista completă a subiectelor și a speakerilor este disponibilă pe pagina evenimentului.

Înscrierea este gratuită online la Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement, iar evenimentul va avea loc pe platforma Zoom.

Context

Economia socială se transformă într-un curent global, care schimbă paradigma de business.

Economia socială este o arie prioritară pentru Comisia Europeană, care și-a asumat un angajament ferm în a susține acest domeniu, prin publicarea Planului de Acțiune pentru Economia Socială, pe 9 decembrie 2021. În următorii cinci ani va aloca peste 2,5 miliarde € în pentru dezvoltarea entităților din economia socială.

Câteva statistici referitoare la economia socială:

  • 10% din totalul întreprinderilor din UE activează în Economia Socială – adică 2,8 milioane de întreprinderi și 13,6 milioane de locuri de muncă;
  • 8% în PIB-ul UE este generat de sectorul economiei sociale;
  • 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale;
  • 10% din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale, mai mult decât sectorul agricol;
  • În Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto;
  • În Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală.

În România sunt peste 200.000 de operatori în economia socială, care au peste 160.000 de angajați - organizații neguvernamentale cu activitate economică, întreprinderi sociale prietenoase cu mediul sau care ajută comunitatea, cooperative ori case de ajutor reciproc. Aceste organizații creează locuri de muncă incluzive, dezvoltă modele de corecte și etice de business, contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și transformă comunitățile din care fac parte.

Marea oportunitate pentru aceste organizații vine din noile trenduri din economie –  orientarea către impact pozitiv asupra oamenilor și a societății, orientarea spre valori umaniste, preocuparea pentru sustenabilitate, incluziune, atracția spre produse și experiențe locale. Consumatorii își doresc să cumpere de la întreprinderi care au impact social; companiile încep să conștientizeze rolul pe care îl au în rezolvarea problemelor sociale și se orientează către achiziții responsabile social și parteneriate cu antreprenorii sociali.

Prin informațiile și oamenii pe care le aduce conferința, organizațiile din economia socială, precum și liderii cu ADN social din instituții publice și companii vor avea acces la idei noi și instrumente cu care să fructifice noile oportunități de a crea valoare socială, de a crește impactul social al unor inițiative existente.

Accesează pagina conferinței pentru detalii.

Vizualizări: 428