Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Două ghiduri aferente componentei Managementul deșeurilor, în consultare publică!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat luni, 30 mai 2022, în consultare publică, două ghiduri pentru investiții din cadrul Componentei Managementul deșeurilor din Planului Național de Redresare și Reziliență.

Prima subinvestiție are  în vedere înființarea de centre de colectare cu aport voluntar, iar cea de-a doua vizează construirea de insule ecologice digitalizate.

În ceea ce privește centrele de colectare prin aport voluntar, acestea vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Bugetul pentru  această subinvestiție este de 452.2 mil. euro, iar beneficiari pot fi unitățile administrativ–teritoriale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), dar și alte asocieri de UAT-uri.

Descarcă ghidul și anexele

Cea de-a doua subinvestiție, construirea de insule ecologice digitalizate, are un buget de 200,1 mil. euro. Astfel, insula ecologică este compusă dintr-un un set de containere sub sau supraterane, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Fiecare insulă ecologică va deservi în medie 200 de locuitori/apartamente.

Solicitanții pot fi Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de  municipiu și oraș, în a căror proprietate va rămâne infrastructura finanțată din fonduri europene prin PNRR.

Numărul maxim de insule ecologice digitalizate care poate fi solicitat în cerere este în funcție de numărul de locuitori ai UAT-ului beneficiar, astfel:

  • sub 20.000 locuitori  - 25  insule ecologice digitalizate
  • între  20.001 și 50.000 locuitori - 50  insule ecologice digitalizate
  • între  50.001 și 100.000 locuitori - 100 insule ecologice digitalizate
  • între 100.001 și 200.000 locuitori - 200 insule ecologice digitalizate
  • peste 200.001 locuitori-  300 insule ecologice digitalizate.

Descarcă ghidul și anexele

Componenta Managementul deșeurilor din PNRR beneficiază de un buget total de 1,239 miliarde euro.

Nota redacției: Fonduri-structurale.ro a transmis o solicitare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la perioada de consultare publică. Vom reveni cu informații.

Sursa: MMAP

Vizualizări: 1395