Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

EIC Accelerator: 74 de companii inovatoare selectate la finanțare în cea mai recentă rundă de depuneri! România nu se regăsește printre câștigători

Comisia Europeană a selectat 74 de companii inovatoare în cadrul primei runde de depuneri a EIC Accelerator din acest an, finalizată la 23 martie 2022, se anunță într-un comunicat oficial publicat de Consiliul European de Inovare ieri, 7 iunie 2022. 

Câștigătorii vor primi finanțări de până la 382 milioane de euro, sumă formată din granturi și investiții. 

Companiile inovatoare au fost selectate dintr-o listă de peste 1000 de start-up-uri și IMM-uri care au depus cereri de finanțare în cadrul acceleratorului. Potrivit comunicatului oficial, 266 dintre companii au fost intervievate de jurii formate din investitori și antreprenori cu experiență. 

Câștigătorii vor primi granturi și / sau investiții în capitaluri proprii, în funcție de nevoile lor, de până la 17,5 milioane de euro. 

Companiile selectate au o răspândire geografică largă care acoperă 18 țări. România nu se regăsește pe lista câștigătorilor.

În cele mai multe cazuri, companiile vor primi finanțarea prin grant în următoarele două-trei luni, în timp ce finalizarea investiției în capitaluri proprii este așteptată în toamnă. Majoritatea companiilor invitate la interviurile cu juriul și care nu au fost selectate pentru finanțare, vor primi un Sigiliu de Excelență și acces la servicii pentru a le ajuta să găsească surse alternative de finanțare.

O parte din proiectele inovatoare care vor primi sprijin:

  • Seven Sense (Estonia) - utilizarea telehapticelor pentru a oferi mobilitate și independență celor care sunt orbi și cu deficiențe de vedere;
  • I-CREATE (Finlanda) – dezvoltarea imunoterapiei oncologice pentru combaterea cancerului ovarian, al capului și gâtului și al plămânilor;
  • LAYER® (Franța) - dezvoltarea unui modul fotovoltaic organic care generează energie din lumina ambientală;
  • Magrail (Polonia) – aducerea mobilității fără frecare (trenuri cu levitație) pe șinele convenționale;
  • Mushlabs (Germania) - folosirea biotehnologiei pentru a crea următoarea generație de alimente gustoase, hrănitoare și durabile din miceliu de ciuperci;
  • Seawei Project, Seaborg (Danemarca) - furnizarea de energie nucleară curată, accesibilă și sigură cu un nou tip de reactor.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: EIC 

Vizualizări: 107