Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG privind atribuțiile și prerogativele Agențiilor de Dezvoltare Regională în exercițiul financiar 2021-2027

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat luni, 20 iunie 2022, spre consultare publică, Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea gestionării fondurilor europene nerambursabile destinate dezvoltării regionale.

Potrivit notei de fundamentare, în scopul asigurării consolidării cadrului instituțional pentru Programele Operaționale Regionale 2021-2027, se impune clarificarea faptului că, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 2021/1060, Agențiile pentru Dezvoltare Regională au prerogative de putere publică, exclusiv pentru îndeplinirea atribuțiilor care le revin ca și autorități de management.

Astfel, deciziile luate în procesul de gestionare și control al programelor operaționale au forță juridică obligatorie pentru solicitanți, beneficiari sau alte entități cu care intră în raporturi juridice în exercitarea funcțiilor.

În exercitarea rolului de autorități de management pentru Programele Operaționale Regionale pentru perioada de programare 2021-2027 precum și în scopul exercitării funcțiilor de prevăzute la art.72-75 din Regulamentul (UE) nr. 2021/1060, Agențiile pentru Dezvoltare Regională desfășoară activități de gestionare a fondurilor europene nerambursabile în domeniul dezvoltării regionale, aferente perioadei de programare 2021-2027 având un caracter special care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, în sensul completării de la art. 370 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.

În absența adoptării urgente a măsurilor cuprinse în actul normativ, se va întârzia procesul de implementare a programelor operaționale regionale având drept consecință un risc crescut de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile ceea ce constituie o situație urgentă și extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se arată în document.

Descarcă proiectul de OUG

Propunerile și sugestiile de modificare pot fi transmise la adresa acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul de contact pus la dispoziție pe site-ul MIPE, nefiind menționată însă perioada de consultare publică.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 290