Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: Proiect de OUG privind decontarea pe bază de cost unitar a anumitor cheltuieli legate de migrația cauzată de conflictul ruso-ucrainean

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat ieri, 21 iunie 2022, spre consultare publică, un proiect de OUG ce vizează adoptarea de urgență a unor măsuri temporare de sprijin financiar, prin instituirea mecanismului de decontare pe bază de cost unitar a anumitor cheltuieli legate de migrația generată de agresiunea militară a Federației Ruse, așa după cum este stabilit acest cost unitar prin Regulamentul (UE) 2022/613.

Sprijinul financiar are drept scop compensarea unei părți din cheltuielile efectuate pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Prin proiectul de OUG se propune autorizarea autorității de management a Programului Operațional Capital Uman să modifice programul operațional în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe prin crearea unei noi axe prioritare (AP 9) cu o valoare FSE de 100 milioane euro, prin realocarea sumei de 50 milioane euro FSE de la Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din categoria NEETs” și 50 milioane euro FSE de la Axa prioritară 3 „Locuri de muncă pentru toți”.

Valoarea cheltuielilor care pot fi decontate pe bază de cost unitar, alocată în cadrul POCU 2014 – 2020, este de 585.516 mii lei, echivalent a 118.427 mii euro la cursul InforEuro din luna iunie 2022, din care contribuția Uniunii Europene este de 494.410 mii lei, echivalent a 100.000 mii euro corespunzând unui procent de 84,44%, iar contribuția națională este de 91.106 mii lei, echivalent a 18.427 mii euro, corespunzând unui procent de 15,56%. 

Costul unitar este de 40 euro pe săptămână per persoană și se acordă pentru fiecare săptămână completă sau parțială în care persoana se află pe teritoriul României și este inclusă în lista beneficiarilor, dar nu mai mult de 13 săptămâni în total.

Beneficiari eligibili

Costul unitar se acordă numai pentru nevoile de bază  și sprijinul persoanelor cărora li s-a acordat protecție temporară, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382  a Consiliului și Directiva 2001/55/CE a Consiliului, sau altă protecție adecvată si acoperă parțial cheltuielile efectuate pentru asigurarea utilităţilor de primă necesitate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022  privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, are obligația de a elabora săptămânal lista cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina și care s-au aflat, începând cu data de 24 februarie 2022,  pe teritoriul României.

Descarcă proiectul de OUG

Actul normativ este în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile calendaristice de la data lansării, respectiv 21.06.2022. 

Propunerile și sugestiile de modificare pot fi transmise la adresa acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul de contact pus la dispoziție pe site-ul MIPE. 

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 187