Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană propune crearea unui cloud colaborativ destinat cooperării și a cocreării în cadrul sectoarelor culturale, creative și tehnologice

Comisia Europeană a lansat marți, 21 iunie 2022, un dialog cu statele membre privind crearea în comun a unui cloud colaborativ destinat patrimoniului cultural, pentru a contribui la protejarea acestuia cu ajutorul unei infrastructuri digitale. Cloudul vizează promovarea cooperării și a cocreării în cadrul sectoarelor culturale, creative și tehnologice.

Cu un buget preconizat de 110 milioane EUR până în 2025 în cadrul programului Orizont Europa, cloudul colaborativ va fi o infrastructură unică care va permite o colaborare transdisciplinară și la scară largă fără precedent între specialiști, cum ar fi experții din domeniul patrimoniului cultural, curatori, arhiviști și conservatori. Acesta va oferi tehnologii de vârf pentru digitalizarea artefactelor, cercetarea operelor de artă și colectarea de date, toate aceste activități urmând să înregistreze progrese semnificative și să adauge o nouă dimensiune digitală prezervării, conservării și restaurării patrimoniului cultural. Cloudul va permite facilitarea accesului la tehnologiile avansate și eliminarea barierelor existente în cazul instituțiilor mai mici și al celor îndepărtate.

Până în prezent, doar 30 % - 50 % din colecțiile culturale din Europa au fost digitalizate. Statisticile sunt chiar mai scăzute pentru reprezentările tridimensionale ale marilor structuri și peisaje aparținând patrimoniului cultural, care constituie prima etapă a unei cercetări științifice aprofundate. În plus, majoritatea standardelor utilizate nu sunt uniforme, trasabile sau sigure, ceea ce pune în pericol bunurile culturale tangibile și intangibile ale Europei.

Lucrările la acest proiect tocmai au început, evaluarea ex ante a impactului privind cloudul colaborativ fiind realizată de opt experți independenți.  Dezvoltarea cloudului va avea loc în cadrul programului Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021-2027). Programul are pentru prima dată un cluster care se ocupă exclusiv de „creativitate, patrimoniu cultural și incluziune”, cu un buget total de 2,28 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027. Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre pentru a pregăti programul de lucru Orizont Europa pentru punerea în aplicare a structurii, a serviciilor și a instrumentelor pentru infrastructura cloud. Bugetul alocat este de 110 milioane EUR, cererile de propuneri urmând să fie lansate în 2023 și 2024.

Sursa: Comisia Europeană 

Vizualizări: 130