Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se doreste reducerea perioadei de evaluare a proiectelor finantate prin POR la 120 zile

Marţi 9 septembrie 2008 a avut loc la Hotel Residence Oliviers o întâlnire informală cu presa a domului Laszlo BORBELY, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Întâlnirea a vizat prezentarea stadiului actual al Programului Operaţional Regional.

Conform declaraţiei ministrului Laszlo BORBELY, Axa 1 a POR vizând Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli urbani de creştere va fi lansată în circa două săptămâni. Acestă axă este considerată cea mai dificilă pentru că realizarea planurilor integrate de dezvoltare urbană presupune existenţa unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară domeniu în care experienţa şi progresele sunt minime.

Au fost stabiliţi până la acest moment alături de Bucureşti alţi şapte poli naţionali de creştere, câte unul la nivelul fiecărei regiuni. Aceştia sunt: Ploieşti, Braşov, Cluj, Timişoara, Constanţa, Craiova şi Iaşi. În fiecare regiune vor mai fi selectate şi câteva oraşe mai mici care vor beneficia de asemenea de cele 1,4 Miliarde € disponibili în cadrul acestei axe, în calitate de poli regionali de creştere. Lista cuprinzând aceste localităţi este în curs de definitivare. Întrucât sunt aşteptate proiecte majore, se estimează ca la nivelul fiecarei regiuni vor fi finanţate două sau trei proiecte.

În ceea ce priveşte Axa 2infrastructura de transport, aceasta este cea mai avansată existând deja 9 contracte semnate în valoare totală de 133 milioane €, în Hargita şi Gorj fiind deja demarate activităţile de implementare. Alte 5 proiecte se află în faza de a fi semnate iar pe tot programul până la finalul anului se speră să fie semnate aproximativ 230 de contracte în valoare totală de 1,3 miliarde €.

 

Beneficiari – Axa 2

Milioane Lei

1

CJ Harghita

67

2

CJ Gorj

92

3

CJ Ialomiţa

34

4

CJ Braila

64

5

CJ Dolj

22

6

Mun Drăgăşani

22

7

CJ Cluj

59

8

CJ Sălaj + CJ Cluj

79



Există regiuni (NE, SV) care au depus proiecte ce depăşesc chiar cu 100% sumele ce le-au fost alocate pentru axa 2 până în 2013.

O situaţie detaliată a proiectelor depuse pe regiuni se regăseşte mai jos.

Regiune

Număr proiecte depuse

Suma totală solicitată (milioane LEI)

Fonduri Europene alocate până în  2013 (milioane LEI)

Nord Est

35

972

469

Sud Est

16

710

381

Sud Muntenia

16

678

409

SudVest

28

1045

402

Vest

8

272

297

Nord Vest

7

420

347

Centru

9

291

313

Bucuresti Ilfov

6

191

254



În ciuda unor solicitări mai mari decât sumele disponibile o eventuală realocare către Axa 2 de pe alte axe poate fi luată în calcul abia după 2009 dar în paralel se va demara un program guvernamental pentru aceste proiecte .

În ceea ce priveşte Axa 3, DMI 3.3 ministrul a precizat că aici avem 100 de milioane disponibile şi neutilizate deoarece pentru dezvoltarea serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă (SMURD) până în prezent doar regiunea Centru a depus un proiect, celelalte regiuni neizbutind să realizeze structura de parteneriat regional necesară unui astfel de proiect.

Pe axa de turism (axa 5) a fost evidenţiat dinamismul sectorului privat în depunerea de proiecte.

Procesul de evaluare de la depunerea unui proiect până la semnarea contractului durează în prezent aproximativ 200 zile şi se doreşte reducerea acestuia spre un interval de 120 – 140 zile. Ministrul a precizat totuşi că acest termen depinde şi de viteza de reacţie a beneficiarilor în furnizarea documentelor necesare în faza de contractare.

Un accent important a fost pus atât de domnul ministru Laszlo BORBELY cât şi de domnul Dan Nicula director ADR Bucureşti Ilfov, pe necesitatea existenţei şi utilizării Planurilor de Dezvoltare Regională şi a Planurilor de Amenajare a Teritoriului pentru a se putea asigura o finanţare coerentă a dezvoltării regionale.

Pentru www.fonduri-structurale.ro
Dan Barna - Structural Consulting Grup

Vizualizări: 76