Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programele pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului și pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2022, lansate spre consultare publică!

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie, spre consultare publică două proiecte de procedură destinate promovării meșteșugurilor populare și a IMM-urilor românești.

Astfel, Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului urmăreşte, prin organizarea unui târg naţional pentru artizanat şi meşteşuguri 2022, susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone.

Beneficiari eligibili:

Întreprinderi mici şi mijlocii, inclusiv societăţile cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile, după caz, care se încadrează la data solicitării în una din categorii menționate în procedură.

Participarea expozanților este gratuită, aplicanții find selectați în urma înscrierii electronice în cadrul programului. Mai mult decât atât, fiecăruia dintre beneficiari îi vor fi suportate cheltuielile pentru cazare și transport, inclusiv al produselor acestora la/de la eveniment, în sumă forfetară de 2.500 lei. 

Bugetul total al programului, pentru anul în curs, este în valoare de 1.000.000 lei.  

Procedura este disponibilă aici.

Totodată, prin organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii se urmărește: câştigarea de pieţe externe noi pentru produsele și serviciile românești; stimularea cererii interne de servicii şi produse, ce fac obiectul brandurilor românești; creşterea vizibilităţii pe piaţa internă și externă a brandurilor românești; dezvoltarea contactelor de afaceri şi stabilirea unor legături parteneriale; 

Beneficiari eligibili:

Întreprinderi mici şi mijlocii care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

  1. sunt organizate în baza Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sau în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri cu modificările şi completările ulterioare şi îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. au capital social integral privat;
  3. realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale, care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate;
  4. au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250  în anul fiscal anterior;
  5. au completat formularul de înscriere în cadrul Programului, iar în urma verificării au fost selectaţi să participe la eveniment;
  6. nu au fost subiectul unei decizii/ ordin de recuperare a unui ajutor de stat/ de minimis a Comisiei Europene/ al unui alt furnizor de ajutor, sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța a fost integral recuperată, inclusiv dobânda de recuperare aferentă.
  7. nu au depăşit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică, aşa cum este aceasta definită de Regulamentul UE nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis  şi 100.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare.

Participarea la eveniment a expozanților este gratuită, aplicanții find selectați în urma înscrierii electronice în cadrul programului. Suplimentar, fiecăruia dintre beneficiari îi va fi acordată o sumă forfetară în valoare de 1.500 lei, condiționată de prezența zilnică la târg, pe întreaga perioadă de desfășurare a acestuia. Bugetul total al programului, pentru anul în curs, este în valoare de 1.000.000 lei.

Procedura este disponibilă aici.

Ambele scheme sunt valabile până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectele de procedură se primesc până la data de 27 septembrie 2022 la adresa de e-mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro.

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro 

Sursa: MAT

Vizualizări: 388