Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Grădinița din Lungești, modernizată prin fonduri europene

Autoritățile locale din comuna vâlceană Lungești au realizat o serie de investiții în infrastructura școlară, printre care se numără și Grădinița cu program normal din satul Lungești, care a fost recent extinsă, reabilitată, modernizată și dotată la standarde europene, potrivit unui comunicat al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. 

Proiectul a avut o valoare totală de 1,6 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 1,4 milioane de lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investițiile au fost derulate de Primăria comunei Lungești în cadrul Axei prioritare 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 - Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Operațiunea A - Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Banii europeni au fost folosiți pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, a căilor de acces, pentru amenajări exterioare, extinderea și refuncționalizarea spațiului existent, amenajarea acestuia conform normelor europene pentru activități recreative, dezvoltarea bazei logistice educaționale, prin dotarea cu echipamente didactice și IT, precum și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii în care funcționează grădinița.

Mai exact, lucrările au constat în mărirea și eficientizarea spațiului necesar procesului de învățământ, prin recompartimentarea sălilor de clasă, amenajarea unui birou pentru directorul instituției, a unui cabinet medical, dar și a unor grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, s-a intervenit pentru reabilitarea termică a clădirii, respectiv termoizolarea fațadelor și a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie din PVC, modernizarea instalaţiilor termice, sanitare și electrice, instalarea de panouri solare, boiler și centrală termică.

Tot în cadrul proiectului, grădinița a fost dotată cu echipamente și mobilier, printre care: scenă modulară, mese și scaune, catedre, table magnetice, băncuțe, dulapuri pentru rechizite și materiale didactice, covorașe interactive, panouri informative, laptopuri, videoproiectoare, sistem audio, aparate de aer condiționat, cameră frigorifică pentru lapte. Totodată, clădirea a fost dotată cu sisteme moderne antiincendiu, antiefracție și de supraveghere video.

Sursa: ADR SV Oltenia

Vizualizări: 85