Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Călimănești

Printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de Primăria orașului Călimănești, sistemul de iluminat public este extins și modernizat.

Investiția este realizată în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat public.

Aceasta va avea ca rezultat creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat, datorită utilizării surselor de energie regenerabilă și corpurilor de iluminat cu LED instalate prin proiect, ceea ce va conduce automat la scăderea consumului de energie electrică, generând economii substanțiale la bugetul local.

Lucrările constau în înlocuirea vechilor corpuri de iluminat cu unele tip LED, extinderea rețelei în zonele unde iluminatul este deficitar, precum și refacerea unui tronson de rețea de pe strada Calea lui Traian (drumul european E81). De asemenea, trecerile de pietoni și curțile interioare ale blocurilor vor fi iluminate cu sisteme cu alimentare bazată pe panouri fotovoltaice. 

Optimizarea consumului și controlul sistemului de iluminat public vor fi realizate prin implementarea unui sistem de telegestiune (sistem inteligent de comandă și diagnoză) care permite accesul în timp real la parametrii de funcționare ai rețelei (starea instalației, starea aparatelor de iluminat etc.). 

În total, vor fi iluminați 51 km de drumuri publice, vor fi montați 238 de stâlpi de diferite tipuri, dintre care 25 cu panouri fotovoltaice (pentru noul tronson, curțile interioare ale blocurilor și trecerile de pietoni), și vor fi instalate 1.638 de corpuri de iluminat cu surse LED.

Proiectul are o valoare totală de aproximativ 11,4 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 11,2 milioane de lei.

Sursa: ADR Sud-Vest Oltenia

Vizualizări: 253