Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

REPowerEU: România va beneficia de 1,39 miliarde de euro pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie

Marți, 8 noiembrie 2022, a avut loc prima Conferință anuală privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. În cadrul acesteia au fost abordate următoarele subiecte principale:

Stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență

Planul Național de Redresare și Reziliență al României prevede 507 ținte și jaloane, 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii.

Alocarea totală este de 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,23 de miliarde grant şi 14,94 de miliarde împrumut.

În anul 2021 am avut 21 de ținte și jaloane, am reușit să îndeplinim aceste ținte și jaloane și am trecut și de prima cerere de plată cu succes”, a declarat Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

De asemenea, aceasta a reamintit că la sfârșitul lunii octombrie România a încasat 2,56 miliarde de euro, care reprezintă alocarea financiară a primei cereri de plată. În total, în momentul acesta, România are în cont aferent PNRR 6,35 miliarde de euro.

Pentru anul 2022, România trebuie să realizeze 130 de ținte și jaloane. În acest sens, secretarul de stat a menționat faptul că aproape toate țintele și jaloane sunt îndeplinite, o provocare rămasă fiind Legea decarbonizării. Mai mult, aceasta a mai spus că se fac ultimele pregătiri pentru cererea de plată numărul doi.

În anul 2023 vor fi 91 ținte și jaloane de îndeplinit.

În paralel, europarlamentarul Dragoș Pîslaru a declarat că există o întârziere în ceea ce privește calendarul pentru cererile de rambursare. Potrivit acestuia, în trimestrul 3 din 2022 trebuia să se depună cea de-a doua cerere, însă acum perioada a fost prelungită până în noiembrie/decembrie a acestui an, fiind astfel o întârziere cu cel puțin un trimestru.

REPowerEU

În cadrul conferinței s-a prezentat Planul RePowerEU, apărut ca răspuns la dificultățile și perturbările de pe piața mondială a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. În acest sens, acest plan are ca scop:

  • economisirea energiei;
  • producerea de energie curată;
  • diversificarea surselor de energie.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, suma alocată acestui plan este de 20 de miliarde de euro pentru toată Uniunea Europeană. 

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus inițial o sumă de aproximativ 800 de milioane de euro pentru România în cadrul acestui plan, însă la inițiativa Parlamentului European, alocarea pentru România a crescut la 1,39 miliarde euro. 

Joi, 10 noiembrie 2022, Parlamentul European va vota poziția asupra REpowerEU, urmând apoi negocierile finale cu Consiliul UE. Conform europarlamentarului, „mă aștept ca până la finalul acestui an să avem un acord între Consiliu și Parlament, astfel încât legislația să poată intra în vigoare la începutul anului următor”. 

La acel moment, pentru accesarea celor 1,39 miliarde de euro, România va trebui să prezinte Comisiei investițiile propuse prin REPowerEU, așa cum a fost prezentat PNRR-ul în urmă cu un an.

În cadrul conferinței, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei a enumerat prioritățile României în domeniul energiei:

  • Capacități de producție într-un termen cât mai scurt;
  • Un cadru de reglementare prietenos și care să favorizeze conectarea la rețea al acestor capacități
  • Strategie care să ne conducă pe termen mediu și lung de a aduce în continuare stabilitate și o funcționare în condiții de eficiență a sistemului energetic național

Potrivit acestuia, în următoarele luni se preconizează lansarea primelor apeluri pentru rețele de distribuție. 

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 727