Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AM POCU și MIPE au prezentat rezultatele Innotech Student și stadiul pregătirii finanțărilor pentru antreprenoriat prin Programul de Educație și Ocupare 2021-2027

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și AM POCU, în parteneriat cu Banca Mondială, au organizat luni, 5 decembrie 2022, un eveniment dedicat apelului de proiecte Innotech Student.

Apelul de proiecte Innotech Student a fost deschis în iulie 2020 și finalizat la 30 septembrie 2020, fiind depuse 351 de cereri de finanţare în valoare de 680 milioane de euro. Bugetul inițial al programului, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost suplimentat ulterior la 134 milioane euro.  

În cadrul Programului Innotech Student au fost finanțate 66 proiecte prin care au fost sprijiniți pentru tranziția de la școală la viața activă peste 22.000 studenți, doctoranzi și cursanți înmatriculați în colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior. Au fost sprijinite 1.300 noi întreprinderi și au fost create peste 3.300 noi locuri de muncă.

Oportunități similare Innotech Student vor fi disponibile și în perioada financiară 2021-2027 prin Programul Educație și Ocupare.  Conform MIPE, prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, aproximativ 230 de milioane de euro sunt alocați pentru valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, prin:

  • formarea competențelor antreprenoriale, tutorat/mentorat, asistență/consiliere/coaching pentru tineri cu inițiativă în organizații, role models, formare în management de proiect, organizațional sau strategic, schimb de experiență cu tineri români din diaspora,
  • acordarea de granturi pentru creare de noi locuri de muncă prin inițierea de afaceri, inclusiv în zona economiei sociale (start-up) sau incubatoare de afaceri pentru care se vor pune la dispoziție inclusiv spațiile în cadrul construcțiilor lipsite de folosință, aflate în proprietatea publică a UAT,
  • asistență și consultanță post-înființare.

Conform directorului AM POCU, Vladimir Rovințescu, programul ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în cursul acestei luni. În ceea ce privește lansarea primelor apeluri de proiecte, acesta a declarat în cadrul evenimentului, că primele ghiduri pe Programul Educație și Ocupare ar urma să fie publicate în consultare în trimestrul 2 al anului 2023, iar apelurile pe antreprenoriat ar urma să fie lansate începând în 2023 și până la finalul lui 2024.

Cristina Pojoga,

fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 713