Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Legislația privind REpowerEU va fi adoptată la începutul anului 2023

Biroul Parlamentului European în România a organizat vineri, 9 decembrie 2022, evenimentul REPowerEU - Asigurarea securităţii energetice a UE: Energie sigură și durabilă, la prețuri accesibile. Conferința a pus în prim plan oportunitățile și provocările pachetului REPowerEU, ca soluție pentru asigurarea securității energetice a UE.

REPowerEU

Comisia Europeană a propus crearea acestui fond european ce va asigura în total 20 de miliarde de euro, fonduri europene noi, suplimentare, ce vor fi alocate statelor europene. 

Scop: 

  • reducerea dependenței de combustibil din Federația Rusă;
  • îmbunătățirea eficienței energetice;
  • facilitarea tranziției spre energie verde;
  • ajutarea consumatorilor vulnerabili;
  • investirea în infrastructura energetică.

Pe data de 10 noiembrie 2022, Parlamentul European a convenit asupra includerii măsurilor REPowerEU în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pentru a sprijini dependența față de combustibilii fosili din Rusia și pentru a accelera tranziția verde.

Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European, a declarat faptul că se dorește ca la începutul anului 2023 să fie adoptată legislația privind REPowerEU. După ce legislația este adoptată fiecare stat membru va trebui sa prezinte Comisiei un plan pentru absorbția fondurilor din RePowerEU exact cum a fost prezentat și pentru PNRR. Fiecare stat are alocată o sumă specifică, României îi vor reveni 1,4 miliarde euro. În acest sens, Siegfried Mureșan a menționat faptul că România va primi o prefinanțare de până la 20%. După prezentarea planului și aprobarea de către Comisie, urmează ca planul sa fie implementat.

„România poate avea acces la credite suplimentare din fondurile neaccesate din Mecanismul european de Redresare și Reziliență pentru REPowerEU” , a adăugat acesta.

Ministerul Energiei - Fondul pentru Modernizare

În cadrul acestui eveniment a participat și Dan Drăgan, Secretar de Stat la Ministerul Energiei a susținut că banii care vor fi alocați pentru Ministerul Energiei din REpowerEU se vor duce spre producția din surse regenerabile.

Potrivit acestuia, urmează să fie lansate apeluri privind lanțurile integrate de producție pentru baterii și panouri fotovoltaice și relansarea apelul privind eficiență energetică în industrie.

Concluzii

La finalul evenimentului toți invitații au menționat faptul că sunt optimiști în ceea ce privește atingerea țintelor din planul REpowerEU. 

„68% din energia care se produce astăzi în România este fără emisii, ceea ce este foarte important pentru că nu știu care țara europeană mai realizează acest lucru, în afara țărilor nordice”, a declarat Dan Drăgan.

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 212