Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat modificările la OUG nr. 39/2022. Schimbări pentru proiectele aferente perioadei de programare 2014-2020 finanţate din POAT, POCU și POR.

Miercuri, 28 decembrie 2022, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 39 din 2022, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării financiare a fondurilor europene, dar și pentru adoptarea unor măsuri privind beneficiarii de fonduri europene. 

Schimbări preconizate

Prelungirea măsurilor de flexibilizare a termenelor și condițiilor procedurale adoptate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2022, până la 30 iunie 2023, pentru proiectele aferente perioadei de programare 2014-2020 finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică și Programul Operaţional Capital Uman - obiectivul specific 4.9. Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii, precum și a măsurii privind creșterea cuantumului prefinanțării proiectelor aferente perioadei de programare 2014-2020 finanţate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, până la 31.12 2023, având în vedere urgența luării unor măsuri care să vină în sprijinul beneficiarilor în ceea ce privește asigurarea cash flow-ului necesar pentru implementarea proiectelor, cu impact direct asupra țintei de absorbție la 31.12.2023. 

Prin prezentul proiect se reduce sfera aplicabilității prevederilor de derogare doar pentru axele și programele care mai au nevoie de aceste reglementări, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capital Uman - obiectivul specific 4.9. Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii și Programul Operaţional Regional 2014-2020. Ca urmare a analizei autorității de management a Programului Operațional Regional, aceasta a decis că este necesară numai prelungirea termenului în ceea ce privește acordarea prefinanțării de 30% pentru anul 2023, celelalte măsuri derogatorii de flexibilizare nefiind necesare implementării programului operațional.

Descarcă documentele

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 472