Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru reabilitarea unor școli în comuna Sânpaul

Primarul comunei Sânpaul, István Simon, a organizat vineri, 20 ianuarie 2023, o sesiune de documentare și prezentare a școlilor reabilitate din centrul comunei. 

După patru ani de investiții –finanțarea nerambursabilă fiind contractată în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Primăria din comuna mureșeană Sânpaul a prezentat rezultatele investițiilor la cinci școli, dedicate creșterii calității educației pentru mai mult de 530 elevi din această comunitate, care frecventează cursurile școlilor gimnaziale din localitățile Sânpaul (două unități educaționale din centrul de comună) și satele Chirileu, Sânmărghita și Valea Izvoarelor. 

Pentru implementarea proiectului edilii din comuna Sânpaul au suplimentat în cadrul unui act adițional valoarea totală a proiectului, de la 8,4 milioane lei, la peste 11,85 milioane lei. Astfel a crescut și contribuția beneficiarului la cheltuielile neeligibile în cadrul investițiilor, de la aproximativ 51.000 lei, la mai mult de 3,48 milioane lei. Finanțarea nerambursabilă acordată și coordonată de ADR Centru a fost în valoare de 8,2 milioane lei, adică mai mult de 1,76 milioane euro, la cursul de schimb InforEuro din luna depunerii cererii de finanțare.

În fiecare din cele 5 școli au fost schimbate ușile și ferestrele și au fost refăcute finisajele interioare, atât la nivelul pereților, cât și al pardoselilor și tavanelor, în scopul creșterii eficienței energetice a clădirilor. În acest scop, pereții și podul au fost termoizolate cu plăci de vată bazaltică și plăci de polistiren extrudat. În toate școlile supuse intervențiilor au fost reabilitate instalații electrice și au fost înlocuite corpurilor de iluminat cu altele cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. La școlile din Chirileu și Sânmărghita a fost realizată o nouă rețea pentru încălzirea în sistem centralizat și pe toate construcțiile au fost montate panouri solare pentru încălzirea apei menajere. Școala Gimnazială din Chirileu a beneficiat de o extindere și etajare, fiind amenajate noi săli de clasă, grupuri sanitare, un spațiu pentru centrala termică și vestiare; Școala Primară din Chirileu a beneficiat de o extindere a clădirii pentru amenajarea grupurilor sanitare interioare; la Școala Generală cu clasele I-IV Sânpaul a fost realizată o extindere pentru amenajarea unei săli de sport, cu vestiare și spații de depozitare aferente, dar și pentru crearea unui spațiu destinat noii centrale termice. Câte un teren de sport nou, complet împrejmuit și dotat cu obiecte specifice a fost realizat la școlile gimnaziale din localitățile Chirileu și Sânpaul.

La toate obiectivele de investiții au fost realizate instalațiile de semnalizare, detectare și stingere în caz de incendiu, clădirile reabilitate au fost dotate cu mobilier școlar, materiale didactice și cu echipamente IT, de birotică și alte active. Pentru toate cele cinci construcții s-au realizat trotuare de gardă și spații de circulație exterioare, pe lângă alte lucrări de amenajare exterioară.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 195