Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CONAF: Abandonul școlar echivalează cu un eșec național în viitor

Cea de a V-a dezbatere a proiectul național „Pactul pentru Tineri” a avut loc joi, 16 februarie 2023, la Centrul de Resurse pentru Afaceri din Vaslui. Subiectul principal dezbătut în cadrul acestui eveniment a fost abandonul școlar.

„Datele dure, statistice, ale abandonului școlar sunt mai mult decât îngrijorătoare. 41,5% dintre copiii se află în risc major de sărăcie. Suntem de ani de zile pe locul întâi în Uniunea Europeană ca număr al mamelor juvenile, avem același loc fruntaș în ceea ce privește gradul de alfabetizare în rândul tinerilor. Este un fenomen care ne afectează pe toți în termen de predictibilitate, dezvoltare sustenabilă și securitate socială și sigur, am putea să ne punem întrebarea – care este rolul mediul de afaceri în tot acest proiect și ce ne dorim să schimbăm? Doar împreună, la nivel extins ca societate, putem identifica soluții. Fenomenul este înrădăcinat adânc și problemele care îi stau la bază sunt diferite de la o zonă la alta, de la un oraș sau sat, la altul., a declarat doamna Cristina Chiriac.

„Cu privire la cauzele sociale, există trei principale: statutul economic al familiei, caracterul și tipologia familiei și exploatarea copiilor prin muncă. Ministerul Educației prioritizează aceste fenomene de absenteism școlar, de abandon, prioritizează copiii aflați în astfel de situații. Așadar, am venit cu măsuri de tip social: burse, programul „Masa Caldă”, transport, tichete sociale. Măsuri educative, precum programul PNRAS, pe care îl demarează instituțiile de învățământ și care are ca scop creșterea atractivității școlii. Și nu în ultimul rând, ministerul Educației a suplimentat posturile de consilier școlar, în jur de 1200 de posturi. De ce? Pentru că este nevoie de specialiști în școli. Ministerul Educației își dorește să fie sursă și resursă pentru fiecare copil din România”, a spus Antoneta Bolchiș.

Dezbaterile au relevat îngrijorarea autorităților implicate în efortul de identificare a cauzelor și de găsire a soluțiilor pentru reducerea fenomenului abandonului școlar. Mediul privat se implică intens în efortul de a susține financiar și educațional menținerea copiilor pe traseul educațional. Însă, este nevoie ca autoritățile locale să-și construiască o agendă punctuală de urmărire și de prevenție a fenomenului, deoarece amplitudinea lui are efecte negative pentru viitorul social și economic al comunităților locale. Pentru a calibra intervențiile menite să reducă abandonul școlar și să atragă tinerii care au renunțat prematur la educație în traseul de învățare profesională, este nevoie de cunoașterea aprofundată a cauzelor acestuia. 

fonduri-structurale.ro este partener media al evenimentului.

Vizualizări: 127