Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Întrevedere pe tema proiectelor ce au ca obiect dezvoltarea, incluziunea, egalitatea și participarea minorității rome

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avut în cursul zilei de marți, 7 martie 2023, o întrevedere cu doamna Comisar european pentru egalitate, Helena Dalli, pe tema proiectelor ce au ca obiect să dezvolte incluziunea, egalitatea și participarea minorității rome.

În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanța Punctului Național de Contact pentru Romi / National Contact Point for Roma, în incluziunea socio-economică a cetățenilor români de etnie Romă și a Punctului focal pentru implementarea și aplicarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

„În prezent implementăm 2 proiecte cofinanțate de Comisia Europeană, unul fiind o platformă de bune practici pentru romi, dezvoltată ca instrument pentru a promova exemple de bune practici care pot fi replicate. Prin acest proiect, se va pune la dispoziție un instrument unic la nivel European, o hartă interactivă a comunităților marginalizate de romi. Viziunea noastră strategică este să punem beneficiarul aflat în situație de vulnerabilitate, în calitatea sa de cetățean, în centrul preocupărilor autorităților responsabile la nivel local”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În perioada de programare 2021-2027, prin fondurile europene se vor aborda atât nevoile specifice identificate, cât și utilizarea oportunităților oferite de reglementările europene populației de romi, comunităților marginalizate.

Fondurile alocate pentru măsurile de dezvoltare și promovare a incluziunii sociale a romilor sunt:

  • 60.000.000 euro pentru promovarea integrării socio-economice a comunităților marginalizate;
  • 337.447.823 euro pentru măsuri de îmbunătățire a accesului și incluziunii sociale a grupurilor marginalizate;
  • 5.250.500 euro pentru sprijin pentru societatea civilă care lucrează cu comunitățile marginalizate precum romii.

La rândul său, comisarul Helena Dalli a apreciat progresele realizate de România în ceea ce privește elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice la nivel județean și național, referitoare la îmbunătățirea situației membrilor comunităților vulnerabile. De asemenea, a oferit o serie de sfaturi pentru implementarea în bune condiții a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2021-2027.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 170