Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană lansează un proiect-pilot cu România în domeniul migrației

Migrația este o provocare europeană care necesită soluții globale și coordonate. Acestea pot fi găsite numai atunci când se acționează împreună. Comisia Europeană se angajează să își consolideze eforturile și sprijinul acordat statelor sale membre în abordarea provocărilor legate de migrație într-un mod durabil. Gestionarea eficientă a frontierelor, precum și procedurile rapide de azil și de returnare sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului de migrație. 

Pentru a aborda provocările actuale în materie de migrație, scrisoarea președintei Comisiei din 26 ianuarie și Consiliul European din 9 februarie 2023 au solicitat punerea în aplicare a unor acțiuni-cheie operaționale în domeniul protecției frontierelor, al azilului și al returnării. Una dintre acțiunile operaționale specifice prevede lansarea, în statele membre interesate, de proiecte-pilot pentru instituirea unor proceduri rapide de azil și returnare.

Potrivit comunicatului oficial, în urma cooperării strânse dintre Comisia Europeană și autoritățile române, s-a ajuns vineri, 17 martie 2023, la un acord privind lansarea unui proiect-pilot în România. Proiectul-pilot prevede punerea în aplicare de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor și al cooperării internaționale, pe baza bunelor practici ale României în aceste domenii. Proiectul-pilot va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar puternic din partea Comisiei și a principalelor agenții ale UE din domeniul afacerilor interne (Agenția Uniunii Europene pentru Azil, Europol și Frontex).

Acesta este un rezultat concret și important al angajamentului României și al sprijinului său la nivel înalt în favoarea unei soluții durabile de gestionare a migrației la nivelul UE, pe baza rezultatelor sale bune în acest domeniu. Prin poziția sa geografică strategică, învecinându-se cu Serbia, Ucraina și Republica Moldova, România joacă un rol esențial în securizarea frontierei externe comune, contribuind în mod eficace la gestionarea migrației și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 234