Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AM POCA și AM POR au reluat plățile pentru proiectele cu finanțare din cadrul celor două programe operaționale. În primele ore s-au achitat peste 15 milioane euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat luni, 20 martie 2023, faptul că Autoritățile de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 au reluat plățile în cadrul proiectelor, ca urmare a operaționalizării logistice și instituționale a reorganizării activității de la nivelul MIPE, ca urmare a prevederilor OUG 170/2022 prin care cele două structuri de gestionare a fondurilor europene au fost preluate în cadrul ministerului.

Astfel, AM POR a  efectuat în primele ore plăți în valoare de peste 13 milioane euro. Pe parcursul următoarei perioade vor fi procesate toate plățile aferente cererilor de plată, de rambursare și solicitărilor de pre-finanțare înregistrate la nivelul Programului Operațional Regional, accelerând prin mobilizarea tuturor resurselor necesare procesul de realizare efectivă a absorbției a peste 700 de milioane de euro.

De asemenea, AM POCA a efectuat plăți în cuantum de aproximativ 2,7 milioane euro, pentru 32 de cereri de rambursare, 7 cereri de plată și 10 solicitări de pre-finanțare, depuse de beneficiari din administrația publică centrală, administrația publică locală și organizații non-guvernamentale. Pe parcursul următoarelor două luni vor fi procesate un număr de 358 de cereri, în cuantum de aproximativ 14,5 milioane euro.

Potrivit comunicatului oficial, cele două Autorități de Management vor susține un ritm alert de verificare a solicitărilor de plată și de de rambursare, astfel încât să se sprijine implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. În prezent, la nivelul celor două programe, necesarul de realizat depășește 2,1 miliarde euro până la finalul perioadei de programare, acesta reprezentând aproximativ 30% din totalul riscului de decomitere aferent actualului exercițiu financiar.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 473