Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PR SV Oltenia: Primul Ghid de finanțare pentru mediul de afaceri din Oltenia, lansat în consultare publică!

UPDATE: Referitor la cap 3.5 Cuantumul cofinanțării acordate: „Contribuția maximă a programului la cheltuielile eligibile finanțabile prin ajutor regional pentru întreprinderile mici este de 75 %.”

În consecință, la cap 4.2.1, lit A, pct. 4: „Contribuția minimă a solicitantului la valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor regional pentru întreprinderi mici este de 25 %”.

În forma finală a ghidului solicitantului se va lua în considerare această actualizare.

***

ADR Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027, a lansat luni, 20 martie 2023, în consultare publică primul Ghid de finanțare pentru mediul de afaceri.

Apelul de proiecte este destinat Îmbunătățirii competitivității și a inovării în IMM-uri, Prioritatea 1: Competitivitate prin inovare și întreprinderi dinamice, Obiectivul specific 1.3: Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive și Obiectivul specific 1.4: Dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat.

Solicitanți eligibili: întreprinderi mici și mijlocii din mediul urban sau rural din Regiunea Sud-Vest Oltenia,inclusiv din satele aparținătoare localităților urbane și rurale, care solicită finanțare pentru investiții în domeniile de activitate eligibile (clase CAEN) enumerate în anexa care face parte integrantă din prezentul Ghid.

Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 79.468.235 euro (FEDR+BS), din care 67.548.000 euro din FEDR și 11.920.235 euro cofinanțare de la bugetul de stat.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 200.000 euro. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1.500.000 euro, cu condiția ca asistența financiară nerambursabilă acordată sub incidența schemei de ajutor de minimis să nu depășească 200.000 euro.

În cadrul acestui apel de proiecte, se acordă următoarele categorii de ajutor de stat:

  • ajutor de stat regional pentru investiții;
  • ajutor de minimis.

Intensitatea maximă a ajutorului regional este de 70% în cazul întreprinderilor mijlocii și de 80% în cazul întreprinderilor mici.

Anumite cheltuieli sunt finanțabile prin ajutor de minimis. Finanțarea nerambursabilă maximă acordată ca ajutor de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a proiectului, cu respectarea plafonului de minimis, respectiv echivalentul în lei a 200.000 euro.

Vor fi sprijinite următoarele tipuri de acțiuni:

1. Componenta de investiții:

Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin ajutor de stat regional și ajutor de minimis:

  • construirea, modernizarea sau extinderea spațiilor de producție sau servicii;
  • dotarea cu echipamente și instalații industriale, mașini și utilaje sau alte tipuri de dotări specifice.

Este obligatorie includerea în proiect a unor măsuri de creștere a eficienței energetice care contribuie la reducerea consumurilor energetice, în cuantum de minimum 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

2. Componenta de dezvoltare profesională:

Acțiunile eligibile se supun prevederilor ajutorului de minimis, iar alocarea nu poate depăși mai mult de 500 euro/angajat. Activitățile eligibile includ:

  • dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională, tranziție industrială și antreprenoriat, care au legătură cu componenta de investiții.

Consultarea publică se va desfășura pe o perioadă de 15 zile lucrătoare, până la data de 11 aprilie 2023. Observațiile și propunerile pot fi transmise la adresa de e-mail office@adroltenia.ro.

Descarcă documentele

Sursa: ADR SV Oltenia

Vizualizări: 1299