Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inaugurarea infrastructurii educaționale și de cercetare a Universității Petrol-Gaze din Ploiești, modernizată prin POR

Joi, 29 iunie 2023, Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a participat, alături de directorul Cabinetului Directorului General, Andreea-Mirela Tache, la inaugurarea infrastructurii educaționale și de cercetare realizată printr-un proiect finanțat prin Regio, la Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din municipiul Ploiești, județul Prahova. La evenimentul prilejuit de împlinirea a 75 de ani de activitate ai Universității, au luat parte rectorul UPG, Alin Diniță și prorectorul Daniela Popovici, în calitate de manager de proiect, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Proiectul „Modernizare, dotare și recompartimentare interioară la UPG Ploiești – Corp I” a fost realizat cu ajutorul fondurilor nerambursabile din POR 2014-2020, Axa prioritară 10 - „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritatea de investiții 10.1 - „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”, Obiectiv specific 10.3 - „Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive”, apel dedicat învățământului universitar.

Proiectul a vizat creșterea nivelului de educație, care este factorul cheie al dezvoltării naționale ce determină, în mare măsură, activitatea economică și productivitatea, precum și mobilitatea forței de muncă, creând premisele unui nivel de trai ridicat și de calitate a vieții. Cu ajutorul fondurilor europene, clădirea a fost reabilitată, modernizată și dotată. Printre activitățile realizate în cadrul proiectului se numără și achiziționarea de echipamente și dotări de ultimă generație pentru laboratoare, săli de clasă, birouri (mobilier, laptopuri, imprimante, copiatoare, aparatură specifică fiecărui laborator) și refacerea în totalitate a instalațiilor electrice interioare. Astfel, 718  studenți din cadrul Facultății de Tehnologia Petrolului și Petrochimie, dar și profesori și personal auxiliar vor beneficia de o infrastructură educațională modernizată, în care pot desfășura procesul de învățământ în condiții optime.

Durata de implementare a investiției este de 75 de luni, în perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2023, iar bugetul are o valoare totală de 27.949.097,20 lei, din care peste 23,75 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), peste 3,63 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar aproximativ 559 de mii de lei reprezintă contribuția beneficiarului.

Potrivit comunicatului oficial, până la această dată, în cadrul obiectivului specific 10.3, unde au putut fi depuse proiecte ce au vizat creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, s-au transmis 4 aplicații în valoare totală de 120,43 milioane de lei, ce au solicitat 118,6 milioane de lei - fonduri nerambursabile. Pentru o aplicație depusă s-a semnat contractul de finanțare cu o valoare totală de 27,95 milioane de lei și au fost solicitate fonduri publice în valoare de 27,39 milioane de lei.

Sursa: ADR Sud-Muntenia

Vizualizări: 96