Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un deceniu de activitate in domeniul finantarilor nerambursabile

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a sarbatorit, in 20 noiembrie 2008, un deceniu de activitate in domeniul sustinerii dezvoltarii durabile a Regiunii Centru, prin administrarea fondurilor nerambursabile ale Uniunii Europene. Zece ani in care Regiunea Centru a dobandit o identitate recunoscuta inclusiv la nivel international, iar cetatenii asociaza numele Regiunii Centru cu ADR Centru. Peste 77,28 milioane euro fonduri nerambusabile au fost atrase in Regiunea Centru, prin programele Phare, si alte 483,62 milioane euro vor fi putea fi absorbite de Regiunea Centru prin Programul Operational Regional, pana in anul 2013.

In urma cu zece ani, Legea 151 a dat o noua dimensiune Romaniei care, incepand cu acel an, se impartea in 8 regiuni de dezvoltare, prin adoptarea unui nou concept european, necesar preaderarii la Uniune si distribuirii fondurilor nerambursabile venite de la Uniunea Europeana. Acum 10 ani a fost folosit pentru prima data conceptul european de regiune de dezvoltare, iar judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu au fost desemnate sa faca parte din Regiunea Centru. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost institutia desemnata pentru a deschide drumul dezvoltarii regionale durabile in aceasta regiune. Incepand cu anul 1998, Regiunea Centru a fost reprezentata de catre ADR Centru, prin personalul sau si activitatile desfasurate, la toate nivelele de decizie local, national si international. In cei zece ani de activitate, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a creat un nume si a cladit un renume pentru Regiunea Centru. In calitatea sa de for unic de actiune la nivel regional, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a reusit sa medieze si sa uneasca, la nivel regional, cele sase judete care o compun, sa identifice parteneri, sa sustina cresterea nivelului de trai. A reusit, cu sprijinul Consiliilor Judetene, sa creeze un nou nivel de exprimare, pentru cetatenii de diverse etnii si cu diverse interese din cele sase judete, raportandu-se la calitatea de cetatean al Regiunii Centru. A reusit sa reduca diferentele dintre diferite zone ale regiunii, sa gestioneze fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene in cel mai eficient mod pentru a asigura dezvoltarea durabila a regiunii.

„Regiunea Centru este prima regiune din tara care a deschis un Birou de Reprezentare pe langa institutiile europene din Bruxelles. Am primit un premiu de excelenta pentru comunicare transparenta. In urma cu zece ani, am pornit pe un drum total necunoscut, cu o echipa formata din doar doua persoane si am reusit sa descurcam itele stufoase ale acordarii finantarilor nerambursabile europene. Astazi, echipa ADR Centru este formata din 75 de oameni, care muncesc pentru a administra corect fondurile Uniunii si pentru a crea un nivel de trai mai ridicat pentru fiecare cetatean al regiunii. Eu cred ca am urmat tot timpul menirea Agentiei si drumul este inca lung pana vom reusi sa ajungem la un nivel de trai cu adevarat european”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin ADR Centru, autoritatile locale si judetene, organizatiile neguvernamentale si intreprinzatorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE si prin Programul Operational Regional. Pana in anul 2008, ADR Centru a derulat 12 programe Phare si guvernamentale, care cuprind 25 de subprograme. Un numar de 599 proiecte au fost finantate prin fonduri nerambursabile. Aceste proiecte au atras un buget total de 106,88 milioane euro, din care fondurile publice nerambursabile s-au ridicat la valoarea de 77,28 milioane euro. Prin proiectele finalizate pana la sfarsitul anului 2007 au fost create 2.491 noi locuri de munca in intreaga regiune. Alte 483,62 milioane de euro sunt disponibile spre finantare pe perioada 2007-2013 prin Programul Operational Regional.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 87