Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul România-Ucraina 2014-2020 a sprijinit 66 de proiecte, cu o valoare totală de 66 milioane de euro

Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a organizat, împreună cu Secretariatul Tehnic Comun de la Suceava, pe 17 aprilie, conferința de închidere a programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina 2014-2020.

Conferința a adus față în față structurile care au gestionat programul, din ambele state participante, și beneficiarii de finanțare din România și din Ucraina. Autoritățile responsabile cu derularea programului au vorbit despre dificultățile întâmpinate pe parcursul celor 8 ani de implementare și despre măsurile adoptate în această perioadă pentru a duce la bun sfârșit proiectele. De la digitalizarea întregului proces (semnarea contractelor, întocmirea rapoartelor, derularea evenimentelor în format online sau hibrid), la suplimentarea bugetelor proiectelor afectate de creșterea prețurilor materialelor, la prelungirea duratei de implementare a acestora din cauza restricțiilor pandemiei și a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, programul a putut fi încheiat cu succes, iar fondurile europene au fost cheltuite în folosul comunităților de graniță.

Totodată, pe 18 aprilie, reprezentanții Comisiei Europene au participat, alături de Autoritatea de Management a programului și de Autoritatea Națională din Ucraina, la un tur al proiectelor finanțate în Suceava și Botoșani. Poligonul de antrenament de la Siret pentru intervenții în situații de urgență, școala din Bălcăuți modernizată și dotată cu echipamente IT și table interactive, muzeul subteran construit în centrul istoric al municipiului Botoșani sunt proiecte care au beneficiat de fondurile de cooperare și au primit vizita delegației prezente la Suceava.

Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană, a sprijinit 66 de proiecte, cu o valoare totală de 66 milioane de euro. Investițiile au vizat reabilitarea infrastructurii de transport, modernizarea și dotarea unităților medicale, a școlilor și universităților, restaurarea obiectivelor turistice din zona de graniță, pregătirea autorităților și a populației pentru situații de urgență. Programul se adresează județelor Satu Mare, Maramureş, Botosani, Suceava, Tulcea, din România și oblasturilor Ivano-Frankivsk, Zakarpattia, Cernăuți, Odesa din Ucraina.

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 69