Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Electric Up 2, aprobat de Guvern

În ședința Guvernului de marți, 23 aprilie 2024, a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență nr.159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kwp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de minimum 22kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare - ELECTRIC UP.

Actul normativ  prevede o serie de modificări față de prima ediție a schemei de finanțare, care a fost derulată în perioada 2020-2023.

Astfel, prin noul program ElectricUp2 se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar. Concret, trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile va putea fi acoperit cu fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului.

Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu, a consumului stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in cu minim două puncte de încărcare (2x11kW).   

Sprijinul acordat IMM-urilor și sectorului HORECA este dublat de beneficiile de mediu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Totodată, actul normativ prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.

Programul ELECTRIC UP 2 va fi finanțat de la bugetul de stat cu 450 de milioane de lei.

Descarcă documentele

Sursa: Guvernul României & SGG

Documente
Electric-Up 2.zip
Vizualizări: 1863