Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investitiile in economia reala: politica de coeziune in centrul planului de redresare

Comisia Europeana a adoptat un raport care evidentiaza contributia politicii de coeziune in cadrul planului european de redresare economica si sprijinul sau acordat economiei reale.Raportul prezinta in mod detaliat masurile prevazute pentru accelerarea investitiilor „inteligente” pe plan national si regional prin simplificarea accesului la subventii, facilitarea sprijinului acordat persoanelor afectate de criza si cresterea disponibilitatii de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM).

„Impreuna cu statele membre si autoritatile locale si regionale vom accelera punerea in aplicare a programelor din cadrul politicii de coeziune in sectoarele cu cel mai mare potential, atat pentru a raspunde efectelor imediate ale crizei financiare, cat si pentru a stimula cresterea pe termen lung” a explicat Danuta Hübner, Comisar pentru politica regionala.

Vladimír Špidla, Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, a adaugat:„Criza financiara si economica afecteaza in mod diferit statele membre, regiunile si persoanele, insa, in momente de adversitate economica, cei mai vulnerabili sunt intotdeauna cei mai afectati. Acesta este motivul pentru care sprijinul UE trebuie sa se adreseze in special celor mai defavorizati, acestia fiind cei mai expusi riscului de a ramane fara loc de munca si de a se confrunta cu excluderea sociala.”

Comisia formuleaza recomandari in urmatoarele domenii:
Accelerarea investitiilor pentru a crea cerere
Politica de coeziune reprezinta sursa cea mai importanta de investitii in economia reala din Comunitate.Detinand resurse financiare semnificative (347 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013), politica de coeziune ofera un sprijin vital si investitii stabile la nivel national si regional.Sectorul public joaca un rol esential in reinstaurarea increderii;in anumite state membre, in special din Europa Centrala si de Est, contributia totala a politicii de coeziune in investitiile publice totale depaseste 50%.

Accelerarea investitiilor fondurilor structurale ajuta la crearea cererii in sectoarele cheie din economie si punerea anticipata la dispozitie a resurselor ofera un stimulent financiar important pe termen scurt. Programele de finantare inovatoare pot, de asemenea, sa faciliteze accesul la fonduri sigure.Comisia si Fondul European de Investitii (FEI) incurajeaza statele membre sa profite de initiativa JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises - Resurse europene comune pentru microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii) care faciliteaza obtinerea de imprumuturi in cazul IMM-urilor.Impreuna cu Grupul Bancii Europene de Investitii, Comisia sprijina, de asemenea, JASMINE (Joint Action to Support Micro-Finance Institutions in Europe – Actiunea comuna de sprijinire a institutiilor de microfinantare din Europa) care ajuta furnizorii de microcredite nebancare sa isi amelioreze serviciile si sa devina viabili.
Finantarea axata pe crestere si locuri de munca
Din finantarea alocata in cadrul politicii de coeziune, mai mult de 65% (230 de miliarde de euro) sunt destinate investitiilor in cele patru domenii prioritare ale strategiei Uniunii in favoarea cresterii si a ocuparii fortei de munca – persoane (ocuparea fortei de munca), intreprinderi, infrastructura si energie, cercetare si inovare. Aceasta orientare este esentiala deoarece aceste prioritati vor contribui la o redresare mai rapida, vor ameliora competitivitatea si vor ajuta Uniunea sa se adapteze la o economie cu emisii scazute de carbon.

Raportul sugereaza ca anumite programe din cadrul politicii de coeziune ar putea fi revizuite pentru a pune accentul pe investitiile in domenii cu potential de crestere imediata sau in sectoarele cele mai afectate. Rapoartele strategice nationale ale statelor membre (care trebuie prezentate pana la sfarsitul anului 2009) vor reprezenta o ocazie de a raporta primele rezultate si de a prevedea programele nationale si regionale revizuite. Pentru a ajuta Europa sa depaseasca aceasta recesiune, Comisia recomanda ca programele Fondului Social European sa fie reorientate astfel incat sa ajute somerii sa se reintegreze in forta de munca, sa previna somajul de lunga durata si sa ridice standardele generale de competenta pentru a raspunde mai bine nevoilor de pe piata muncii. De asemenea, incurajeaza statele membre sa investeasca mai mult in eficienta energetica, tehnologiile ecologice, infrastructura de transport durabila, conexiunile de energie si retelele in banda larga.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 89