Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Republica Ceha preia, pentru prima data, presedintia Uniunii Europene

Imediat dupa preluarea acestei functii, la 1 ianuarie, Republica Ceha a abordat problema escaladarii conflictului din Fasia Gaza, aflata sub controlul Hamas. Ministrul ceh al Afacerilor Externe a condus o misiune UE in Orientul Mijlociu avand ca scop medierea unui acord de pace intre Israel si Hamas.

De asemenea, guvernul ceh a cerut Rusiei si Ucrainei sa solutioneze conflictul pe marginea gazelor naturale, izbucnit cu cateva zile inainte de preluarea presedintiei. UE va continua sa monitorizeze aceasta situatie, care poate afecta furnizarea de gaz in intreaga Europa.

Republica Ceha, tara care a aderat la UE in anul 2004, preia presedintia de sase luni a acesteia intr-un moment dificil pentru Europa. Una dintre cele mai importante sarcini ale sale va fi monitorizarea punerii in aplicare a pachetului de masuri de stimulente fiscale in valoare de 200 de miliarde de euro, pe care liderii europeni l-au aprobat, in cadrul presedintiei franceze, in a doua jumatate a anului trecut.

In programul alcatuit pentru perioada in care va detine presedintia UE, Republica Ceha propune solutionarea problemelor cu care se confrunta economia europeana prin stimularea competitivitatii si cresterea increderii in randul consumatorilor si al micilor intreprinzatori.

O alta prioritate este reprezentata de politica energetica, pe care primul ministru ceh, Mirek Topolánek, o vede ca pe o „cautare a unui echilibru intre cerintele mediului si mentinerea competitivitatii si a securitatii energetice in Europa”. In urmatoarele sase luni, premierul Topolánek isi propune sa incurajeze noi dezbateri pe marginea diversificarii surselor de energie si a crearii unor noi retele energetice.

Pe durata presedintiei cehe vor avea loc si alegerile pentru Parlamentul European. Republica Ceha va trebui sa initieze si numirea unei noi Comisii, care isi va intra in atributii odata cu noul Parlament.

De asemenea, Republica Ceha doreste, ca in aceasta perioada, sa consolideze relatiile dintre UE si SUA. Premierul Topolánek considera ca acest aspect este determinant pentru cooperarea economica si securitatea Europei.

Pe lista prioritatilor cuprinse in programul de lucru al presedintei cehe se afla si consolidarea relatiilor cu Balcanii de Vest - de altfel, Republica Ceha va gazdui summitul UE-Balcani, pana la inceputul verii.

Sub mottoul „Europa fara bariere”, Republica Ceha spera ca eliminarea obstacolelor aflate in calea liberei circulatii a bunurilor, capitalului, lucratorilor si serviciilor ii va permite Uniunii Europene sa-si consolideze pozitia in contextul concurentei economice globale.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 84