Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Orasele Linz si Vilnius dau startul sarbatorii culturale anuale

Pe data de 31 decembrie, la miezul nopţii, mii de cupluri din oraşul austriac Linz au început să se rotească pe ritmurile inconfundabile ale unui vals vienez. Câteva minute mai târziu, sute de corişti aliniaţi pe malurile Dunării au interpretat, în premieră mondială, lucrarea „Racheta Simfonică” (Rocket Symphony). Este vorba despre o creaţie a compozitorului britanic Orlando Gough, în care tobele şi trompetele sunt înlocuite de artificii.

Nu trecerea în anul 2009 a fost, însă, principalul motiv de sărbătoare. Manifestările organizate au marcat, în special, debutul anului în care Linz este capitală culturală europeană.

Oraşul austriac Linz va împărţi acest statut cu capitala Lituaniei, Vilnius, care a început anul cu un spectacol de lumini foarte elaborat, realizat de artistul german Gert Hof.
Manifestările somptuoase care au însoţit trecerea în noul an au fost doar începutul. Cele două oraşe au promis că vor organiza, în 2009, sute de concerte, expoziţii şi festivaluri. De asemenea, Vilnius va deschide un nou muzeu de artă contemporană, iar Linz va prezenta publicului o nouă achiziţie remarcabilă a centrului său pentru artă electronică.

Linz şi Vilnius sunt ultimele dintre cele 39 de oraşe europene care au primit rangul de capitale culturale începând cu anul 1985. Această distincţie valorează, în prezent, 1,5 milioane de euro. Multe dintre aceste oraşe au căpătat o altă faţă odată cu trecerea prin această experienţă, care a prilejuit, adesea, îmbunătăţiri majore la nivelul infrastructurii. Atât Linz, cât şi Vilnius, au început pregătirile cu ani în urmă.

Cu o populaţie de peste o jumătate de milion de locuitori, Vilnius este cel mai mare oraş din Lituania. Fondat la începutul secolului al 14-lea, el a reprezentat un punct de întâlnire pentru culturile lituaniană, poloneză, rusă şi ebraică. Însă comunitatea evreiască a fost decimată în timpul celui de-al doilea război mondial, iar moştenirea culturală a oraşului a fost distrusă, ulterior, de dominaţia sovietică.

Linz, care numără 200 000 de locuitori, s-a transformat dintr-un oraş mic într-unul industrial. Această transformare s-a petrecut în perioada în care oraşul s-a aflat sub dominaţia naziştilor, care intenţionau să îl transforme într-un centru cultural foarte important.

Anul acesta, expoziţia intitulată „The Führer’s Capital of Culture” (Capitala culturală a Fürhrerului), supune aceste planuri analizei publicului şi oferă o imagine a influenţei exercitate de nazişti asupra evoluţiei artei, muzicii şi literaturii în regiune.

Linz şi Vilnius preiau rolul de capitale culturale europene de la Liverpool (Regatul Unit) şi Stavanger (Norvegia), care au deţinut acest statut în 2008.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 88