Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

"M-am saturat de strategii! Vreau proiecte concrete!"; a cerut primul ministru la deschiderea lucrarilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului.

„M-am saturat de strategii! Vreau proiecte concrete!” a cerut primul ministru la deschiderea lucrarilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului.

Delta Dunarii si bisericile din Moldova si Bucovina sunt punctele forte ale turismului romanesc, dar preturile practicate de operatorii din turism, foarte mari comparativ cu cele din alte tari, si infrastructura determina o reorientare a turistilor, inclusiv a celor romani, spre alte tari, a declarat astazi premierul Calin Popescu-Tariceanu la deschiderea lucrarilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului.

„Avem de-a face in Romania cu mituri si realitati: miturile mostenite din perioada anilor ‘60, cand in Europa era nevoie de o destinatie turistica pentru cei cu venituri reduse, iar realitatile, punctele forte, sunt Delta Dunarii si bisericile din Moldova si Bucovina”, a spus primul-ministru.

El a explicat ca turistii din Europa Occidentala au inceput sa castige mult mai bine si acum aleg pentru a-si petrece un concediu pe litoral Spania, Italia, alte destinatii din zona medieteraneeana.

„Avem muntii foarte frumosi, dar haideti sa fim realisti. Nu putem sa comparam muntii nostri cu domeniile schiabile din Alpi, fie ca este vorba despre Elvetia, Austria, Franta sau Italia”, a spus primul-ministru.

El a precizat ca prefera destinatiile turistice din Romania si ca si-a cumparat chiar o si o casa de vacanta pe malul Marii Negre, dar ca daca este sa faca o comparatie intre ceea ce ofera din punct de vedere natural Marea Neagra turistilor si ceea ce ofera Medieterana „trebuie sa recunoastem ca este o uriasa diferenta”.

„Trebuie sa intelegem ca nu putem sa facem turism in Romania pe litoral sau la munte cu preturi mai mari decat in destinatiile forte ale turismului din acest zone. Sa stiti ca toti romani au inteles pentru ca nu-i putem forta sa vina pe litoral la Marea Neagra si se duc in Turcia, se duc in Grecia unde au conditii naturale foarte atragatoare au conditii de cazare cel putin la fel de bune. ªi nu in ultimul ii costa mai putin. Sunt un om care ma duc an de an la mare, platesc la restaurant, ma duc la munte platesc al hotel si vad costurile. ªi va spun ca sunt piperate. Foarte piperate pentru nivelul pe care il oferim, pentru diversitatea posibilitatilor de distractie, de agrement, de petrecere a timpului la dispozitie”, a spus primul-ministru.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a spus operatorilor din turism ca nu vor putea sa fie competitivi in aceste conditii, precizand, totodata, ca este si rolul autoritatilor sa ii ajute.

Romania are doua puncte forte in turism: Delta Dunarii si bisericile din Moldova si Bucovina, a spus primul-ministrul reamintind ca insusi imparatul Japoniei, la care a fost primit in audienta in urma cu o saptamana, l-a intrebat despre Delta si despre bisericile din Bucovina. „Am ramas absolut surprins pentru ca mi-a spus ca a vizitat toata Romania si a retinut doua lucruri, pentru ca ele intr-adevar sunt unice in Europa. Acestea sunt punctele forte ale turismului”, a subliniat premierul.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca nu vede Delta Dunarii ca pe o destinatie de turism de masa, ci de turism de elita, si a precizat ca, din pacate, turismul din Delta este „o catastrofa”. „Am vazut constructii turistice care sunt acoperite cu tabla cutata. Asta ii duce mintea pe oameni nostri din turism. in loc sa foloseasca materiale locale, piatra, stuf din zona Dobrogei, ei pun pe acoperis tabla cutata. O sa facem niste monstrii si o sa distrugem Delta in felul acesta”, a spus primul-ministru.

El a precizat, in acest context, ca ANT, impreuna cu ministerul Mediului si cu Ministerul Turismului trebuie impuna niste norme dupa care sa se construiasca. „Am vazut la 2 Mai o vila facuta stil elvetian, cu acoperisul bineinteles foarte inclinat ca sa alunece zapada, care nu vine niciodata la 2 Mai. Acestea sunt aberatiile din turism. Investitii care nu au nici un fel de element de bun simt”, a spus primul-ministru.

„Preocupati-va de aceste lucruri, pentru ca, altfel, destinatiile turistice vor arata ca niste monstrii”, a spus premierul.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a spus la fel de importanta este si infrastructura, care intra in sarcina autoritatilor, intrucat „aceasta este costisitoare si nu poate sa fie suportata de operatorii din turism”.

„Pentru acest lucru insa va spun ca trebuie sa ii impingeti la treaba si pe cei care sunt reprezentanti ai autoritatilor locale, primari consilii judetene, consilii locale. Este in interesul lor. Activitatile pe care le veti desfasura le vor aduce bani. Prin urmare lucrarile din infrastructura trebuie sa se realizeze intr-un parteneriat intre autoritatea centrala si autoritatile locale. Toate autoritatile locale pana acum vin si se uita cu ochii umezi la Guvern si ne cer bani. Sunt de acord, dar trebuie sa contribuie si ei, macar simbolic”, a spus primul-ministru.

Un alt element important, adus in discutie de premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost atragerea de fonduri europene.

„imi doresc foarte mult ca acest master plan sa nu aiba soarta celui precedent. Sper ca ceea ce se va realiza la mijlocul acestui an sa fie intr-adevar un punct de cotitura”, a spus primul-ministru.

El a anuntat ca in zilele urmatoare va organiza la Guvern o reuniune cu autoritatile locale din zona montana: Brasov, Busteni, Sinaia, Predeal, Azuga pentru a discuta despre proiectele concrete ce pot fi derulate in aceasta zona.

„Nu fac marea adunare nationala. Vreau sa demaram un proiect concret de infrastructura, finantat de stat, pentru ca trebuie fructificat potentialului schiabil si turistic din zona. ªi vreau ca impreuna cu primarii din zona sa gasim un numitor comun”, a spus primul-ministru precizand ca doreste ca acest proiect sa se materializeze incepand din acest an. „M-am saturat de strategii, m-am saturat de planuri. Nu-mi place sa lucrez in felul acesta. Vreau un proiect concret, care are data de incepere, data de finalizare, finantare. Asa trebuie sa lucrati”, a spus primul-ministru.

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca trebuie selectate anumite proiecte si ca nu trebuie demarate foarte multe in acelasi timp. „Trebuie sa fiti realisti. Nu putem sa le facem pe toate deodata”, a spus primul-ministru.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 01.03.2007

Vizualizări: 84