Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Vicepremierul Dan Nica: "Propunem ca personalul angajat in gestionarea fondurilor europene sa ramana cu salariul minim pe economie pentru ca nu isi fac treaba!"

Declaratia vicepremierului Dan Nica la finalul sedintei de guvern de ieri 29.01.2009

"Fostul Guvern a întreţinut o confuzie voită între fondurile de preaderare şi fondurile postaderare. Din fondurile structurale nu au atras decât 188 milioane lei în 2008, care nici aceia nu au fost pe proiecte, ci au fost, practic, pe nişte împrumuturi de garantare pentru IMM-uri. În 2007 –zero, în 2008 – practic zero - în condiţiile în care personalul angajat care să lucreze în acest domeniu este extraordinar de numeros şi o decizie pe care al luat-o la nivelul Guvernului este aceea că toate aceste persoane îşi vor primi sporul de 75% doar dacă îşi îndeplinesc obiectivul pe care noi îl avem în bugetul de stat de absorbţie a fondurilor europene. Aceasta înseamnă că nu îi mai chinuiesc pe cei care vin cu depunerea de proiecte, ci merg ei să îi ajute pe cei care depun proiecte. Dacă nu, nu primesc nici sporuri. Propunerea este ca ei să rămână cu salariul minim pe economie, pentru că nu îşi fac treaba. Nu putem, deci, ca pe de o parte, din taxe şi impozitele pe care toţi le plătim să avem acest tip de stimulant şi, în acelaşi timp, să constatăm această lipsă totală de implicare, indiferent despre ce domeniu vorbim. Este generalizată situaţia. Bătaie de joc, nesimţire şi o lipsă totală de responsabilitate.
În ceea ce priveşte monitorizarea din partea Guvernului a fiecărei acţiuni, fie că este vorba despre un program de investiţii desfăşurat la nivelul unei comune, fie că este vorba de autostradă, va fi o monitorizare la nivelul cel mai înalt, al Guvernului, al primului-ministru şi a mea. Şi vreau să ştiţi că fiecare proiect şi fiecare euro care trebuie să intre în această ţară şi care poate să intre în acest moment, va intra în România. Primele 144 de proiecte pentru IMM-uri, vă spun cu plăcere, că au fost aprobate. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că au fost aprobate după nouă luni. Nouă luni de zile în care nimeni dintre cei care lucrează în acest domeniu nu ştiu să explice de ce a trebuit să aşteptăm atât ca aceste întreprinderi mici să beneficieze de ajutor. Şi vă mai pot spune: sute de proiecte pe un domeniu important care au fost descoperite într-un loc foarte interesant – între toaletă şi chicinetă, depozitate. La Ministerul Mediului, puteţi să-l întrebaţi pe domnul ministru ce neplăceri a avut când au venit diverşi solicitanţi să întrebe ce s-a întâmplat cu proiectele lor. Căutându-le, după zece zile, au aflat unde erau aceste proiecte: în paza şi grija nimănui, şi acest lucru a caracterizat o guvernare fără nici un fel de responsabilitate, ruşinoasă, de altfel."
sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 75