Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lansarea in dezbatere publica a Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicatiilor Electronice in Banda Larga pentru perioada 2009-2015

La finele lunii trecute, MCSI a lansat în dezbatere publică Strategia Guvernamentală de Dezvoltare a Comunicaţiilor Electronice în Bandă Largă pentru perioada 2009-2015.

Potrivit Comisiei Europene, comunicaţiile în bandă largă reprezintă un vector al dezvoltării economice la nivel global, precum şi o soluţie de ieşire din criză prin crearea de locuri de muncă. În România, infrastructura de tip broadband este destul de bine dezvoltată în marile oraşe, datorită investiţiilor private, şi deficitară în zonele rurale.

Obiectivul principal al Strategiei Naţionale de comunicaţii în bandă largă este de a extinde comunicaţiile de bandă largă în zonele dezavantajate prin orientarea către aceste arii a fondurilor europene ce urmează a fi atrase şi a banilor proveniţi de la bugetul de stat.

Prin aplicarea Strategiei de Dezvoltare a Comunicaţiilor Electronice în Bandă Largă se urmăreşte ca aproximativ 98 la sută din populaţie să aibă acces permanent la internet cu o viteză de transfer de minim 1 Mbps.

Beneficiile rezultate din accesul la comunicaţiile în bandă largă vizează căutarea mai rapidă a informaţiilor, crearea unor oportunităţi pe piaţa muncii cum ar fi de exemplu, munca la domiciliu şi un management mai eficient al I.M.M.-urilor.

Aplicarea Strategiei de dezvoltare a Comunicaţiilor în Bandă Largă facilitează accesul la cursurile on-line, la programele de training sau la cele desfăşurate prin comunicaţiile electronice.

Totodată,simplifică relaţiile dintre cetăţeni,instituţii ale statului, companii şi alte organizaţii prin implementarea serviciilor de e-banking, de plată on- line a taxelor şi impozitelor sau prin facilitarea accesului la documente emise de administraţiile publice locale şi centrale.

Strategia respectă şi directiva C.E. care prevede că îmbunătăţirea accesului la internetul de mare viteză este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa.

Potrivit C.E., conectarea la internetul de mare viteză a populaţiei rurale (în pondere de 30%) care nu beneficiază de acest serviciu ar trebui să constituie o prioritate pentru realizarea până în 2010 a obiectivului “servicii de bandă largă pentru toţi”.Astfel, se urmăreşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în zonele rurale sau defavorizate.

Studiile Comisiei Europene arată că deşi, în medie, 93% dintre europeni pot avea acces la o conexiune internet de mare viteză, în zonele rurale procentul este de doar 70%, iar în unele ţări cum ar fi Grecia, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi România, reţelele de internet de viteză în bandă largă deservesc nu mai mult de jumătate din populaţia rurală.

Strategia naţională de Broadband urmăreşte creşterea conexiunilor la nivelul gospodăriilor până la 40 la sută în 2010 şi de 80 la sută în 2015, iar la nivelul populaţiei până la 100 la sută în 2015.

Strategia mai prevede înfiinţarea unui Grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Educaţiei Cercetării şi Inovării, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Acest Grup de lucru va stabili direcţiile strategice pentru trecerea la societatea informaţională în România, va monitoriza implementarea proiectelor de infrastructură şi servicii de broadband mai mari de 100.000 euro şi va stabili căile principale de modernizare a administraţiei centrale folosind metodele şi instrumentele tehnologiei informaţiei.

Sursa: www.mcti.ro

Vizualizări: 67