Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Nicolescu prezinta 6 efecte ale crizei financiare asupra IMM-urilor din Romania

In cadrul conferintei “Efectele crizei financiare asupra IMM-urilor: dificultati si oportunitati de finantare”, Ovidiu Nicolescu, presedinte al CNIPMMR a abordat problematica actualei crize financiare, accentuand faptul ca aceasta „nu este doar o criza financiara”.

In opinia sa, acest fenomen este un efect al incapacitatii societatii actuale de a se adapta din punct de vedere legislativ, institutional etc. la noua societate, bazata pe cunoastere.

Cele 6 efecte principale ale crizei economice asupra IMM-urilor conform declaratiilor domnului Nicolescu sunt:

  • Ingreunarea finantarii, presedintele CNIPMMR apreciind ca accesibilitatea redusa la credite „omoara” afaceri viabile;
  • Scaderea exporturilor;
  • Diminuarea cererii interne;
  • Blocajele financiare, create, pe de o parte, de catre stat, prin datoriile catre sectorul privat, si, pe de alta parte, de catre alte companii care inregistreaza dificultati financiare;
  • Diminuarea investitiilor;
  • Efectul psihologic.

Acest ultim efect nu trebuie, in opinia domnului Nicolescu, sa fie neglijat deoarece „sindromul crizei” se manifesta in plan psihologic prin inhibarea investitiilor derulate de catre IMM-uri.

In ceea ce priveste programul de masuri anti-criza elaborat de Guvern, presedintele CNIPMMR l-a apreciat ca fiind unul oportun, insa a atras atentia asupra faptului ca extrem de important sa apara si mecanismele de operationalizare a acestuia.


Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 117