Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sute de proiecte POS, aprobate sub Boc, dar pornite sub Tariceanu

Premierul Emil Boc a anuntat ca, in primele trei luni de la infiintarea Comitetului Interministerial pentru gestionarea absorbtiei fondurilor europene, au fost aprobate 683 de proiecte in cadrul Programelor Operationale Sectoriale (POS), spre deosebire de intervalul 2007–2008, cand au fost aprobate 420 de proiecte.

„Au fost facute progrese importante in absorbtia fondurilor comunitare, dar inca nu sunt multumit“, a sustinut seful Executivului.

In privinta semnarii efective a contractelor de finantare, in perioada 22 decembrie 2008–20 martie 2009, au fost semnate 360 de proiecte, in comparatie cu 168 de proiecte care au fost semnate in perioada 2007–2008.

Valoarea totala a contractelor de finantare pe programele operationale sectoriale, in perioada 22 decembrie 2008–20 martie 2009, este de peste 630 milioane de euro, potrivit premierului.

In ceea ce priveste utilizarea fondurilor de preaderare, finantate prin programele ISPA, PHARE si SAPARD, cele mai multe probleme inregistrate la ora actuala sunt legate de finalizarea lor la termenele stabilite.

Potrivit premierului, Guvernul are in vedere modificarea formatului standard de certificat de atestare fiscala, urmand ca Ministerul Finantelor sa prezinte o propunere in acest sens pana la data de 15 aprilie.

Dragos Jaliu, consultant la Structural Consulting Group, a declarat pentru Business Standard ca suma proiectelor aprobate prezentata de Guvern este „incurajatoare“, „reala“, dar „nu tocmai relevanta“, in conditiile in care aprobarea acestor proiecte reprezinta finalitatea unui proces mai indelungat, inceput in timpul vechii guvernari.
Referindu-se insa la masurile adoptate de actualul Cabinet, Jaliu a calificat drept salutara decizia privind scurtarea termenului de organizare a licitatiilor de la 80 de zile la 37 de zile si cea privind reducerea documentelor necesare. (V.D.)

Sursa: www.standard.ro

Vizualizări: 56