Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul proiect strategic in domeniul economiei sociale in Romania

Joi, 26 martie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a lansat proiectul “Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate”, finanţat de Fondul Social European prin Programul operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane (POS DRU).

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem unitar, eficient şi modern de economie socială care să contribuie la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor României prin promovarea incluziunii active a grupurilor vulnerabile atât pe piaţa muncii cât şi în viaţa socială.

Proiectul are un buget de 17.063.923 de lei, va dura până în noiembrie 2011 şi este implementat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Asociatia INTEGRA Romania, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 Bucureşti, Directia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara şi Primăria Piatra-Neamţ.

La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, întreprinderile sociale asigură 8 % din economiile naţionale, implicând în activitatea lor aproximativ 10 % din totalul forţei de muncă. În România, iniţiativele de economie socială sunt încă la început , fiind necesare dezvoltarea cadrului legislativ specific, coordonarea instituțiilor responsabile, sprijinirea şi promovarea acestui tip de iniţiative.

În contextul provocărilor actuale cu care se confruntă piaţa muncii din România integrarea socio profesională a grupurilor vulnerabile este afectată de accesul limitat la locurile de muncă, neadaptarea pieţei la nevoile lor dar şi de capacitatea scăzută a antreprenorilor de a benecifia de aceste resurse umane.

Proiectul îşi propune să elaboreze un sistem modern şi coerent pentru dezvoltarea activităţilor de economie socială, care să răspundă nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, să întărească capacitatea autorităţilor publice la nivel central şi local de a acţiona eficient în dezvoltarea economiei sociale. Activităţile vor demara prin cercetarea contextului românesc şi schimburi de experienţă cu statele Uniunii Europene; vor continua cu dezvoltarea cadrului legislativ românesc aplicabil economiei sociale, înfiinţarea unui Centru Naţional de Resurse, activităţi de formare şi educaţie organizate la nivel naţional, dezvoltarea de parteneriate(trans)naţionale şi nu numai. Vor fi dezvoltate proiecte pilot de economie socială la Piatra-Neamţ, Timişoara şi Bucureşti- sectorul 1, care ulterior pot fi replicate la nivel naţional. Aproximativ 100 persoane aparţinând diferitelor grupuri dezavantajate vor fi angajate pe piaţa forţei de muncă. De asemenea, în cadrul proiectului se vor derula campanii de informare şi conştientizare cu privire la economia socială în România.

Pe termen lung, proiectul va contribui la stimularea creării de locuri de muncă destinate grupurilor vulnerabile şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora, ceea ce va duce la susţinerea creşterii economice şi dezvoltării durabile a comunităţilor.

Sursa: MMFPS

Vizualizări: 98