Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BCE trebuie sa intervina, la nevoie, pentru sustinerea monedelor din Europa de Est

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să intervină, dacă va fi nevoie, pentru susţinerea monedelor din Europa de Est, a declarat, vineri, Peter Bofinger, important consilier economic al guvernului german, citat de Reuters.

Soluţiile pentru managementul pieţei valutare în Europa de Est sunt importante, a arătat Bofinger într-un interviu.

"Pentru Europa de Est este important, totodată, ca nu doar guvernele ci şi Banca Centrală Europeană să fie pregătită să sprijine monedele din regiune, întrucât este singura instituţie care poate contribui la evitarea unui scenariu de tipul crizei asiatice", a adăugat el.

Reprezentanţii BCE nu au fost disponibili pentru comentarii.

Bofinger a mai spus că intervenţiile pe piaţa valutară sunt mult mai importante decât fondurile de stabilitate din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Ungaria, Ucraina şi Letonia au primit deja împrumuturi din partea FMI, pentru susţinerea economiilor în perioada crizei financiare.

România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Stabilitatea monedelor este esenţială pentru sistemul financiar internaţional, iar deprecierea valutelor est-europene poate amplifica presiunile din piaţă, a apreciat Bofinger.

"Arhitectura financiară internaţională are nevoie de un sistem stabil al ratelor de schimb, iar principalul pericol pentru Europa de Est este deprecierea progresivă a monedelor, care ar amplifica tensiunile din sectorul financiar", a mai spus el.

Criza financiară a afectat multe dintre economiile est-europene, cu efect negativ asupra monedelor.

Bofinger a arătat că este important ca liderii politici să arate că urmăresc o soluţie comună la summitul G20 care va avea loc la Londra, la 2 aprilie, şi să fie pregătiţi pentru noi măsuri de stimulare a economiilor, dacă va fi cazul.

"Este important să dea semnalul potrivit, că guvernele vor să coopereze şi să extindă măsurile de susţine a economiei, dacă situaţia se va înrăutăţi", a explicat oficialul german.

El a adăugat că este nevoie de o mai bună coordonare a politicilor, precum şi de soluţii comune pentru tratarea activelor toxice.

sursa:www.mediafax.ro

Vizualizări: 80