Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Documentele proiectelor trebuie pastrate pana in 2020

Joi, 12 iulie 2007 in prima zi a conferintei internationale „Fondurile Structurale si de Coeziune pentru Romania”, Daniela Gheorghe, Directorul Autoritatii de Certificare si Plata din Cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, a atras atentia asupra regulilor pe care beneficiarii fondurilor structurale trebuie sa le respecte ca sa nu fie nevoiti sa dea banii inapoi.

- Documentele in original aferente proiectului trebuie pastrate 5 ani dupa terminarea programului operational din care a fost finantat, respectiv pana in 2020.

- Beneficiarii trebuie sa tina o evidenta contabila separata a proiectului, sa asigure accesul la documentele proiectului si sa acorde sprijin autoritatilor nationale sau europene cu atributii de control

- Este necesara o monitorizare atenta a contractelor. Orice deviere de la termene si clauze va avea consecinte nefaste asupra proiectelor ducand chiar la esuarea acestora.

- Deoarece perioada de timp intre realizarea cheltuielilor si rambursare poate ajunge la 3 luni, beneficiarii trebuie sa acorde o mare atentie termenelor de plata stabilite cu furnizorii.

- Desi Guvernul a aprobat hotararea privind cheltuielile eligibile, detalierea acestora va fi facuta de fiecare Autoritate de Management in perioada care urmeaza, lista finala a cheltuielilor eligibile fiind inclusa in Ghidurile Solicitantului, ce vor fi lansate pe fiecare axa prioritara/domeniu de interventie.

- Prefinantarea a fost stabilita intre 15% - 20% din valoarea acordului de finantare. Prefinantarea va fi acordata in momentul semnarii de catre beneficiar a contractului de achizitie publica la notificarea autoritatii de management. Prefinantarea se va da insa cu o conditie. Va fi stabilit un termen in care beneficiarul va trebui sa depuna prima cerere de rambursare. in cazul in care termenul va fi depasit, beneficiarii vor trebui sa returneze prefinantarea.

Prefinantarea va fi acordata doar ONG-urilor si autoritatilor publice si reprezinta un avans acordat beneficiarilor pentru demararea anumitor proiecte.

Dragos Jaliu, PMP
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 376