Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Au fost utilizate 92% din fondurile SAPARD

Membrii Comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare au analizat, în cadrul reuniunii de marti, 31 martie 2009, stadiul proiectelor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale finanţate din fonduri europene de pre-aderare şi post-aderare, de care beneficiază România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

„Obiectivul principal al întâlnirii de astăzi este analiza punctuală a problemelor specifice în domeniul agriculturii, în ceea ce priveşte proiectele finanţate din fonduri de preaderare şi postaderare. Dacă întâmpinaţi probleme, vă rog să-mi spuneţi pentru a folosi pârghiile necesare pentru soluţionarea lor”, a afirmat primul-ministru Emil Boc, în cadrul reuniunii desfăşurate la Palatul Victoria.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au prezentat stadiul implementării proiectelor finanţate în cadrul Programului SAPARD, a cărui alocare financiară a fost în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de euro în perioada 2000-2006. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, în cadrul Programului SAPARD au fost depuse aproximativ 6.500 proiecte, din care au fost ulterior contractate 4.544 proiecte, în valoare de 1,4752 miliarde de euro, respectiv un grad de utilizare de 92%.

În cursul anului 2008, pentru finanţarea unora dintre proiectele finanţate în cadrul Programului SAPARD, a fost alocată de la bugetul de stat suma de 109 milioane de euro, sumă care ar putea fi deblocată din fonduri comunitare. Pentru deblocarea acestei sume, autorităţile române trebuie să îndeplinească unele condiţionalităţi şi să trimită informaţii în plus experţilor europeni.

Primul-ministru Emil Boc a cerut Ministerului Finanţelor, care centralizează un raport detaliat, să transmită oficialilor europeni documentele necesare pană la data de 25 aprilie astfel încât, în cel mai scurt timp, să fie deblocată suma de 109 milioane euro.

În ceea ce priveşte gestionarea fondurilor post-aderare de care România beneficiază în domeniul agriculturii, reprezentanţii Ministerul Agriculturii au prezentat o informare privind autorizarea şi execuţia plăţilor directe aferente anului 2008, în sumă de aproximativ 102 euro pe hectar, reprezentând plăţi directe şi complementare. Aceste plăţi vor fi finalizate în termenul prevăzut de legislaţie, respectiv 30 iunie.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 163