Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MMGA: "Romania alocat 98 milioane de euro pentru lucrari de investitii costiere si reabilitarea falezelor"

MMGA: „Romania alocat 98 milioane de euro pentru lucrari de investitii costiere si reabilitarea falezelor”

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Lucia Ana VARGA, a participat luni, 12 martie 2007, la seminarul cu tema “Proiectele de reabilitare si protectie costiera a zonei costiere”, organizat de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA) in cadrul proiectului “Studiu privind protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre”, desfasurat in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Cu acest prilej, secretarul de stat a transmis participantilor mesajul ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina BARBU, care subliniaza faptul ca protectia zonei costiere reprezinta unul dintre principalele obiective ale Programului de Guvernare si multumeste Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat Romaniei in acest domeniu, prin intermediul JICA. “Romania a alocat 98 milioane de euro pentru lucrari de investitii costiere si pentru reabilitarea falezelor: 57 milioane de euro sunt prevazute in acest scop in Programul Operational Sectorial de Mediu, iar 41 milioane de euro sunt aprobate spre contractare prin Memorandumul pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor, pentru perioada 2006-2009”, se arata in mesajul ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Secretarul de stat Lucia Ana VARGA a mentionat faptul ca proiectul, realizat prin contributia specialistilor romani din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratiei Nationale “Apele Romane”, Institutului National de Cercetare- Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanta si GEOECOMAR Bucuresti, are ca obiective elaborarea unui plan de protectie a partii sudice a litoralului romanesc; realizarea unor actiuni preliminare pentru promovarea proiectelor preliminare, precum si transferul de cunostinte si tehnologii in domeniul protectiei si gestionarii zonei costiere catre partea romana.

In cadrul proiectului, s-au identificat cauzele aparitiei fenomenului de eroziune costiera si au fost prioritizate, pe baza unor criterii obiective, zonele in care se realizeaza investitii, cu recomandarea lucrarilor necesare. Astfel, conform calendarului de implementare, au fost estimate costurile necesare realizarii programului de implementare a planului de protectie costiera, care va fi derulat in perioada 2007-2020. Acesta include lucrari de reabilitare a 1.500 m diguri pentru disiparea energiei valurilor (15 milioane de euro); realizarea a 6.700 m diguri transversale pentru retinerea nisipului transportat de-a lungul litoralului (74 milioane euro); realizarea a 4.100 m recifi artificiali (65 milioane euro). De asemenea, se vor realiza lucrari de innisipare, valoarea estimata fiind de 82 milioane de euro, prin transportul unei cantitati de 3.200.000 m.c. nisip. Pentru dezafectarea unor lucrari existente, valoarea estimata a cheltuielilor este de 13 milioane euro. Costul net al acestor lucrari este evaluat la 249 milioane de euro. In total, intreaga investitie este estimata la 316 milioane euro.

Totodata, in luna decembrie 2006, a fost finalizat raportul de mediu asupra planului „Studiu privind protectia si reabilitarea partii sudice a tarmului romanesc al Marii Negre”, care va fi supus dezbaterii publice in data de 29 martie 2007. Documentul este in prezent publicat pe site-ul MMGA. Grupul de lucru constituit va utiliza acest document pentru recomandarea alternativei finale de protectie a zonei costiere, ca urmare a analizarii comparative a solutiilor prezentate in plan.

Informatii suplimentare privind stadiul proiectului, puteti afla consultand documentul „Proiect JICA” publicat pe site-ul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor - www.mmediu.ro (capitolul “Zona costiera a Marii Negre”).

Informatii privind zona costiera a Romanie si Marea Neagra sunt publicate pe site-ul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor - www.mmediu.ro (capitolele “Zona costiera a Marii Negre” si “Marea Neagra”).

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - 12.03.2007

Vizualizări: 169