Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost lansat Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013

Prin intermediul Programului Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, lansat pe 9 aprilie 2009, la Iasi, cele trei state vor putea dezvolta proiecte comune.

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 isi propune crearea unei “punti de legatura” intre cele trei state partenere, cu scopul sustinerii comunitatilor din zonele de frontiera in gasirea unor solutii comune la problemele similare cu care acestea se confrunta.

Autoritatile publice locale (consilii judetene), agentii de mediu, alte organisme de drept public (institute nationale, universitati publice), organisme de drept privat (ONG-uri: camere de comert, ADR-uri, structuri asociative ale administratiilor publice, organisme de management al euroregiunilor) din zonele de frontiera vor fi incurajate sa colaboreze in vederea imbunatatirii productivitatii si competitivitatii in zonele urbane si rurale, in domeniul transportului, infrastructurii de frontiera si a retelelor de energie, al rezolvarii anumitor probleme legate de mediul inconjurator si pregatirii pentru situatii de urgenta, al managementul resurselor de apa si al deseurilor.

Programul va sprijini, de asemenea, administratia locala si regionala, societatea civila si comunitatile locale, precum si schimburile culturale, sociale si cele din domeniul educatiei.

Bugetul total al programului, finantat prin Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat, este de 138,12 mil. euro din care 126,7 mil. euro reprezinta finantare comunitara.

Aria eligibila a programului cuprinde Romania cu judetele Botosani, Galati, Iasi, Suceava, Tulcea si Vaslui, Ucraina cu oblasturile Odessa si Cernauti, intreg teritoriul Republicii Moldova. Pe langa aceasta, sunt cuprinse ca regiuni adiacente judetul Braila din Romania si oblasturile Ivano-Frankivska, Vinnytska, 10 raioane ale oblastului Khmelnyitska si 12 raioane ale oblastului Thermopilska din Ucraina. Partenerii din aria adiacenta pot participa numai in proiecte soft (dotari, instruiri, studii - fara lucrari) in limita a 20% din valoarea proiectelor. Acestia nu pot fi leaderi de proiect.

Pentru realizarea unui proiect trebuie sa existe minim doi parteneri, dintre care unul obligatoriu din Romania si unul din Ucraina sau Republica Moldova, fara a exista un numar maxim admis de parteneri.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) este Autoritatea Comuna de Management pentru acest program si, cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun, asigurat de Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava si Iasi (BRCT), va gestiona implementarea programului in cele trei state partenere.

Pentru mai multe informatii despre program, puteti accesa site-ul www.ro-ua-md.net.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Vizualizări: 109