Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania va imprumuta 180 de mil USD de la BIRD

Romania va imprumuta 180 de milioane USD de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului sectorial de sprijinire a transporturilor, conform unui proiect de Lege adoptat astazi de guvern.

Proiectul vizeaza reducerea costurilor de transport prin imbunatatirea calitatii generale a retelelor de drumuri nationale si cai ferate, in primii ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Implementarea Acordului se va realiza de catre agentiile de implementare, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., pentru suma de 90 de milioane USD, si de Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” S.A., pentru suma de 90 milioane USD.

Fondurile necesare in vederea rambursarii imprumutului extern, platii dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului se vor asigura de la bugetul de stat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Perioada de rambursare a imprumutului este 17 ani, din care 5 ani perioada de gratie, iar ultima data de tragere este 31 decembrie 2008.

MTCT, in calitate de institutie coordonatoare a activitatii celor doua companii responsabile cu implementarea proiectului, va asigura administrarea unitara a imprumutului in relatia cu BIRD.

Proiectul de lege autorizeaza Guvernul ca, prin Ministerul Fianantelor Publice, de comun acord cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, sa introduca pe parcursul utilizarii imprumutului extern amendamente la continutul acestuia care privesc realocari de fonduri, modificari de termene, precum si orice alte modificari care nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de BIRD sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite initial intre parti.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 14.03.2007

Vizualizări: 86