Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

347 mil euro, plati pentru fermieri

347 mil euro, plati pentru fermieri

Agenţia de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA) a efectuat, pana în prezent, plaţi în valoare de 347 milioane de euro, aferente cererilor depuse de 487.000 de beneficiari pentru schemele de sprijin pe suprafaţa, în cadrul campaniei SAPS (Schema de plata unica pe suprafaţa) 2008.

„Principalul obiectiv al Agenţiei este ca banii europeni sa ajunga în contul fermierilor. Important este ca ministrul agriculturii Ilie Sarbu ne-a asigurat ca, potrivit unui acord cu Ministerul Finanţelor Publice, fondurile necesare efectuarii plaţilor la hectar sunt disponibile”, a declarat Directorul General APIA, Daniel Constantin.

Directorul General APIA subliniaza ca toţi fermierii care au depus cereri în Campania SAPS 2008 şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate vor primi sumele la care sunt îndreptaţiţi.

Potrivit regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fara penalizari a plaţilor pe hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor. În cazul în care restanţele de plata depaşesc 4 la suta din totalul subvenţiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depaşire a termenului, pentru sumele ce depaşesc 4 la suta.

Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate faţa de marja de 4 la suta se reduc cu urmatoarele procente: cu 10 la suta pentru o întarziere de pana la o luna, cu 25 la suta pentru o întarziere de pana la doua luni, cu 45 la suta pentru trei luni, cu 70 la suta pentru patru luni, iar pentru o întarziere de mai mult de patru luni, cheltuielile decontabile de catre CE se reduc cu  100 la suta. Fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafaţa nu sunt afectaţi de aceste penalitaţi financiare, acestea fiind suportate din bugetul statului membru.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafaţa pot fi persoanele fizice şi/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafaţa sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor şi Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Sursa: MADR

Vizualizări: 83