Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 17 milioane de lei pentru revitalizarea meseriilor traditionale

Ministerul Muncii a lansat, ieri, 22 iunie 2009, noi proiecte finantate prin FSE, proiecte care sa vina in sprijinul persoanelor din mediul rural, dar si al somerilor carora le vor oferi, pe de o parte, personal mult mai calificat care sa-i indrume pe piata muncii , iar pe de alta parte conditii mai bune de a-si selecta singuri ofertele de pe piata nationala si europeana a fortei de munca.

Revitalizarea meseriilor traditionale

Prin proiectul S.C.O.R. “Sanse pentru comunitatea rurala” se doreste sustinerea persoanelor din mediul rural, care vor sa demareze mici afaceri independente pentru a-si dezvolta competentele si abilitatile antreprenoriale.

Acest proiect este menit sa revitalizeze meseriile traditionale care inca se mai practica prin anumite zone ale tarii, dar au nevoie de o atentie sporita pentru a nu disparea. Acest proiect are in vedere micii mestesugari inca interesati de artizanat, de olarit, de prelucrarea lemnului, realizarea de tesaturi, articole de fierarie, impletituri din panuse sau nuiele.

Prima etapa a acestui proiect consta in identificarea acelor persoane din mediul rural care cunosc o meserie traditionala si vor sa se specializeze si sa faca bani din practicarea ei. Operatorii ANOFM impreuna cu partenerii din Blocul National Sindical vor face studii de teren pentru identificarea grupurilor-tinta. In acest sens, vor fi infiintate 15 centre judetene (unul la doua judete pe regiune de dezvoltare, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov) care sa acorde sprijin si consultanta micilor mestesugari.

O data inscrisi in program, ANOFM le va asigura cursuri pentru dezvoltarea unor competente suplimentare - deprinderea unor cunostinte minime de operare pe calculator, care le va permite, ulterior, sa-si selecteze - de pe internet - potentialii cumparatori pentru produsele lor.

Urmatoarea etapa a proiectului implica organizarea unor cursuri pentru dezvoltarea competentelor specifice pe partea de antreprenoriat. Aici vom colabora cu Scoala Romana de Afaceri si Camera de Comert si Industrie, pentru a-i ajuta pe micii mestesugari notiuni de contabilitate primara, cum sa-si dezvolte o mica afacere, cum sa-si promoveze propriile produse pe piata si, in cele din urma, sa-si poata intocmi singuri un plan de afaceri si sa-si deschida un business pe cont propriu.

Dupa terminarea cursului de antreprenoriat, cele mai bune idei de afaceri vor fi premiate, iar mestesugarii-castigatori vor fi sprijiniti financiar pentru a-si deschide propria afacere.

Estimari ale proiectului:

  • aproximativ 2. 300 de persoane inregistrate la nivel national ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca
  • 250 beneficiari de servicii de consiliere si orientare profesionala
  • 1.440 de subventii pentru participarea la seminarii
  • cel putin 950 de beneficiari ai seminarului de formare pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale
  • minim 150 de persoane asistate in vederea elaborarii planului de afaceri si a pregatirii documentelor pentru inregistrare
  • minim 150 burse de merit acordate
  • minim 150 persoane sprijinite in vederea inregistrarii activitatii independente

Durata proiectului este de 3 ani, iar bugetul alocat este de 17. 500.000 lei.

Modernizarea sistemului de furnizare a serviciilor de ocupare

Proiectul PROSELF se refera la Promovarea serviciilor de tip self-service (autoservire) si presupune modernizarea si sa flexibilizarea sistemul de furnizare a serviciilor publice de ocupare, prin infiintarea a 47 de centre de self-service in agentiile teritoriale( respectiv 41 centre judetene si 6 - la nivelul fiecarui sector al Capitalei).

Va fi dezvoltat un sistem prin care informatiile vor fi furnizate in regim de autoservire celor aflati in cautarea unui loc de munca, sporind - in acelasi timp- gradul de autonomie al potentialilor beneficiari – care vor putea, astfel, sa se informeze singuri cu privire la oportunitatile de orientare, formare si dezvoltare profesionala si de integrare socio-profesionala pe piata muncii din Romania, dar si din Europa.

Durata proiectului este de 3 ani, iar bugetul alocat este de 17. 500.000 lei.

Formare profesionala pentru personalul serviciului de ocupare

Prin implementarea proiectului SCOP (Specializarea Consilierilor de Orientare Profesionala) se doreste consolidarea si modernizarea sistemului de formare profesionala a personalului Serviciului Public de Ocupare, astfel incat acesta sa ofere servicii de consiliere la un standard inalt de calitate, adaptate cerintelor si asteptarilor mereu in schimbare ale beneficiarilor.

Se estimeaza ca punerea in aplicare a proiectului SCOP va avea ca efect instruirea a cel putin 100 de consilieri de orientare profesionala, din care mimin 10 sa devina formatori certificati.

Este vorba de instruirea unor consilieri de supervizare, a unor specialisti care ar urma sa se implice in furnizarea de servicii de ocupare si asistenta PERSONALIZATE , cu accent deosebit pe serviciile orientate catre persoanele care sunt supuse riscului de a fi marginalizate social si excluse de pe piata muncii.

Durata proiectului este de 3 ani, iar bugetul alocat este de 17. 500.000 lei.

Sursa: www.mmuncii.ro

Vizualizări: 134