Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Banca Mondiala aproba prima transa a imprumutului pentru Romania

In sedinta din 16 iulie 2009, Consiliul directorilor din cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, parte a grupului Bancii Mondiale, a aprobat primul imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, acordat Romaniei, precum si Strategia de parteneriat de tara a grupului Bancii Mondiale in Romania pentru perioada 2010 – 2013.

Pachetul de asistenta financiara discutat cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Mondiale include si trei imprumuturi pentru politici de devzoltare in valoare totala de 1 miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar. Aceste imprumuturi acordate de BIRD vor fi destinate finantarii deficitului bugetar.

Tinand cont de perioada necesara ratificarii acordului de imprumut, conform uzantelor in cazul imprumuturilor contractate de la institutiile financiare internationale, tragerea primului imprumut pentru politici de dezvoltare in valoare de 300 milioane euro este estimata a avea loc in luna septembrie 2009.

Al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare este programat a fi aprobat pana la sfarsitul anului 2009, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010.

Programul derulat cu Banca Mondiala se axeaza, in principal, pe implementarea reformelor din educatie, sanatate, protectie sociala si pe imbunatatirea cadrului de supraveghere si reglementare a sectorului financiar.

Prin Strategia de Parteneriat cu Romania (2010 - 2013), construita pe baza celor trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare si asistentei tehnice aferente indeplinirii conditionalitatilor respective, obiectivele urmarite de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala sunt:

  • Imbunatatirea proceselor de planificare strategica pentru ordonatorii principali de credite si prioritizarea cheltuielilor;
  • Intarirea transparentei remunerarii personalului din administratia publica si o relationare mai corecta a acesteia cu piata muncii si responsabilitatile functiei;
  • Reformarea asigurarilor de sanatate si incurajarea asigurarilor suplimentare;
  • Imbunatatirea calitatii si a accesului la educatie;
  • Cresterea gradului de acoperire a programelor directionate din domeniul asistentei sociale;
  • Imbunatatirea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii;
  • Imbunatatirea functionarii pietelor financiare.

Sursa: www.mfinante.ro

Vizualizări: 73