Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce noutati aduce ghidul privind sprijinirea microintreprinderilor?

Vineri, 14 august 2009, a fost publicat spre consultare Ghidul Solicitantului pentru un nou apel de proiecte privind „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” (DMI 4.3. al POR).

Asa cum declarase pe 22 iulie 2009, pentru www.fonduri-structurale.ro, Gabriel Friptu, directorul AM POR, noul Ghid al Solicitantului aduce o serie de schimbari.

Conform analizei realizate de expertii Structural Consulting™ Group, principalele elemente de noutate vizeaza codurile CAEN eligibile, continutul dosarului de finantare, dar si valoarea maxima a proiectului si posibilitatea acordarii prefinantarii.

Astfel, valoarea maxima a proiectului a fost majorata la 3.000.000 lei (aproximativ 700.000 de euro) fata de 500.000 euro in cadrul apelului anterior. Finantarea neramburabila maxima pe care o microintrerpindere o poate obtine este de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro (si 100.000 euro in cazul microintreprinderilor din domeniul transportului).

De asemenea, se prevede posibilitatea beneficiarului de a solicita, in conditiile legii, o prefinantare pentru demararea proiectului.

Hotelurile, campingurile, gradinile zoologice, centrele de fitness si cluburile sportive pot depune proiecte pe DMI 4.3.

Conform analizei realizate de echipa Structural Consulting™ Group, aria de eligibilitate a beneficiarilor a fost extinsa pentru o parte din domeniile de activitate. Astfel, hotelurile, campingurile, gradinile zoologice, centrele de fitness si cluburile sportive pot depune proiecte in cadrul acestui apel de proiecte.

In mod concret, daca apelul de proiecte anterior permitea doar microintreprinderilor ce desfasurau activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente (codurile 562X) sa depuna proiecte in cadrul DMI 4.3., acum aria de eligibilitate a solicitantilor prin prisma acestui criteriu a fost extinsa.

Noul ghid prevede ca fiind eligibile si urmatoarele coduri CAEN din sectiunea I:

  • 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
  • 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
  • 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
  • 5590 - Alte servicii de cazare

Si aria de eligibilitate a microintreprinderilor ce desfasoara activitati de spectacole, culturale si recreative a fost extinsa, noul ghid introducand si urmatoarele coduri CAEN ca eligibile:
  • Activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale (cod 9104)
  • Activitati ale cluburilor sportive (cod 9312)
  • Activitati ale centrelor de fitness (cod 9313)
  • Alte activitati sportive (cod 9319)
  • Balciuri si parcuri de distractii (cod 9321)
  • Alte activitati recreative si distractive n.c.a (cod 9329)

Vesti nu tocmai bune pentru cei care desfasoara activitati privind productia si si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si pentru microintreprinderile care desfasoara activitati profesionale, stiintifice si tehnice. Conform noului Ghid al Solicitantului, codurile CAEN aferente acestor domenii de activitate nu mai sunt considerate eligibile.

Documentatie simplificata


Dosarul de finantare a fost simplificat prin noul Ghid al Solicitantului. Astfel, copiile dupa documentele care atesta dreptul de proprietate sau de folosinta asupra terenului si dupa certificatul de urbanism nu mai sunt solicitate la depunerea cererii de finantare.

Expertii Structural Consulting™ Group atrag atentia potentialilor beneficiari asupra faptului ca acest lucru nu inseamna ca necesitatea prezentarii acestor documente a fost eliminata. Conform noilor prevederi, dovada dreptului de proprietate, precum si a dreptului de construire se va face in etapa precontractuala, dupa ce proiectul a fost aprobat spre finantare. In acest mod va fi simplificata procedura de accesare a fondurilor pentru spijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.

Pentru a consulta Ghidul Solicitantului, click aici .

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 84