Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investigatii oftalmologice la standarde europene

Asociatia Medicala Via Medici din Timisoara, in parteneriat cu Primaria Zrenjanin din Serbia, va incheia la 15 septembrie 2009 implementarea proiectului „Degenerescenta retiniana – o abordare transfrontaliera”, finantat prin Programul de Vecinatate România-Serbia 2004-2006. Valoarea totala a proiectului ce s-a desfasurat pe parcursul a 12 luni este de 56.900 euro.

Acest proiect ambitios si-a propus instruirea clinica, perfectionarea profesionala si informarea privind screeningul si diagnosticul uneia dintre principalele afectiuni implicate in producerea orbirii pe plan mondial – Degenerescenta maculara legata de vârsta (DMLV), aceasta problematica reprezentand una dintre prioritatile de sanatate publica ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Activitatile medicale din cadrul proiectului au permis, pana la acest moment, investigatia oftalmologica a peste 200 de pacienti cu afectiuni degenerative retiniene.

Pentru a face posibile aceste actiuni, proiectul a prevazut echiparea institutiei cu o camera video retiniana de ultima generatie, integral digitalizata, care permite o examinare de inalta rezolutie a retinei. Acest echipament permite diagnosticarea cu mare acuratete a afectiunilor retiniene, cu accent asupra bolilor degenerative retiniene, aceasta reprezentând una dintre cauzele prinicipale ale pierderii vederii la persoanele de vârsta a treia. De asemenea, acest echipament permite urmarirea examinarilor pe monitoarele LCD atasate, facând posibile sesiuni de instruire a medicilor oftalmologi ce doresc sa se perfectioneze in aceste tehnici si proceduri de examinare, precum si crearea unei baze de date integral digitalizata cu toti pacientii examinati.

Activitatile cuprinse in cadrul proiectului, ce au fost derulate atât in Romania, cat si in Serbia, urmaresc reducerea numarului de persoane ce isi pierd vederea utila datorita acestei afectiuni invalidante, precum si cresterea nivelului de pregatire a specialistilor oftalmologi din cadrul celor doua institutii partenere.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei

Vizualizări: 79