Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia fondurilor europene pentru proiecte de mediu

Sulfina BARBU:Implicarea tuturor autoritatilor publice locale in faza de pregatire a documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii din fondurile comunitare joaca un rol esential

„Romania trebuie sa se conformeze atat obligatiilor asumate in cadrul procesului de negociere pentru capitolul 22 - Mediu, cat si standardelor impuse de existenta Pietei Unice. In acest sens, pentru a asigura atractivitatea economica si sociala a regiunilor, este necesar ca Romania, in calitate de Stat Membru al UE, sa depuna eforturi substantiale in vederea realizarii unei infrastructuri moderne si, totodata, pentru asigurarea unor servicii de interes general de o calitate ridicata si la tarife acceptabile. In acelasi context, Romania trebuie sa faca investitii semnificative in crearea unor sisteme eficiente de management de mediu, cu obiectivul final de a asigura servicii de calitate pentru populatie,” a mentionat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Municipiilor din Romania ce se desfasoara in perioada 29 - 31 martie la Craiova.
Ministrul prezenta primarilor aflati la intalnire oportunitatile de afaceri pentru accesarea fondurilor structurale, in vederea finantarii proiectelor de mediu. Pe agenda se afla discutii despre strategii si proiecte de interes pentru administratia publica locala, finantarea proiectelor din fonduri europene dar si prioritati legislative pentru administratia publica locala.
Fondurile europene, de care Romania va beneficia in perioada urmatoare, au o contributie majora la atingerea tintelor de mediu. Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013 reprezinta cadrul de alocare a fondurilor structurale si de coeziune si vine in sprijinul autoritatilor locale, ca o continuare a programelor de dezvoltare a infrastructurii de mediu din perioada de pre-aderare (PHARE, ISPA). Fondurile previzionate pentru perioada 2007-2013 sunt de 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea Romaniei de 1 miliard de euro.
“Cu siguranta, aceste fonduri vor putea fi accesate cu conditia sa existe proiecte viabile. Pentru aceasta perioada, Ministerul Mediului a pregatit deja un portofoliu de proiecte importante, circa 60 de proiecte majore, dar doresc sa subliniez ca responsabilitatea implementarii acestor proiecte va reveni dumneavoastra, reprezentatilor autoritatilor locale. Practic, o gestionare eficienta a fondurilor europene depinde, in primul rand, de implicarea autoritatilor locale”, a conchis Sulfina BARBU.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - 30.03.2007

Vizualizări: 87