Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romanii vor tips-uri pentru proiecte de succes

În perioada 15 mai – 14 octombrie 2009, site-ul www.fonduri-structurale.ro a derulat un sondaj de opinie la nivelul sectorului public, mediului de afaceri şi sectorului nonguvernamental pentru a afla nivelul de experienţă, precum şi informaţiile suplimentare necesare beneficiarilor de fonduri europene în scrierea şi implementarea proiectelor europene. În acest sens, sondajul a urmărit modul în care un proiect care a obţinut deja finanţare poate reprezenta o poveste de succes pentru cei dornici să acceseze banii europeni.


S-a solicitat răspuns la întrebarea:


“Despre care dintre urmatoarele aspecte aţi dori să aflaţi detalii de la cineva care a obţinut deja finanţare europeană”?


Dintre cei 8660 de respondenţi, două treimi (66,75%) ar dori să afle mai multe despre:

  • paşii pe care un solicitant de finanţare trebuie să ii parcurgă în accesarea fondurilor europene;
  • capcanele de care trebuie să se ferească;
  • tips-urile de care este recomandabil să se ţină cont pentru a obţine finanţare europeană.


Doar o treime dintre respondenţi s-au arătat în acest moment interesaţi de informaţii cu valoare adaugată privind implementarea proiectului.


În opinia lui Dragoş Jaliu, partener Structural ConsultingTM Group, “structura răspunsurilor este logică şi reflectă momentul în care ne regăsim. Suntem, din pacate, abia la început din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, oamenii au auzit de finanţări şi sunt, în acest moment, dornici să afle cât mai multe informaţii despre cum se scrie un proiect de succes. Dar vă asigur că peste 2-3 ani, când vom avea numeroase proiecte în derulare, raportul răspunsurilor va fi invers”.

 
 

Clasament răspunsuri

Respondenţi
 
Număr
%

Pregătirea dosarului de finanţare: scrierea formularului cererii de finanţare (elaborarea obiectivelor proiectului, planul de activităţi, întocmirea bugetului, justificarea proiectului etc)

2060
23,79

Pregătirea dosarului de finanţare: pregătirea documentelor anexă (studiu fezabilitate, plan afaceri, rezumatul proiectului, declaraţii)

1761
20,33

Implementarea proiectului: riscuri operaţionale (realocari de resurse, derularea activităţilor, proceduri de achiziţie publică, resurse umane în proiect) şi cum au fost ele depăşite

1192
13,76

Implementarea proiectului: pregătirea documentelor pentru rambursarea cheltuielilor efectuate (completarea cererii de rambursare, a raportului privind progresul proiectului)

1074
12,40
Pregătirea dosarului de finanţare: asigurarea cofinanţării
1015
11,72

Implementarea proiectului: relaţia cu finanţatorul (vizite de monitorizare, capacitatea finanţatorului de a răspunde solicitărilor)

613
7,08

Pregătirea dosarului de finanţare: relaţia cu finanţatorul AM/OI pentru clarificarea anumitor aspecte cuprinse în ghid

542
6,26

Pregătirea dosarului de finanţare: relaţia cu consultantul

403
4,65
TOTAL
8660
100,00
 

La acest sondaj au raspuns 8660 de persoane astfel :
  • 61,82% din mediul privat;
  • 26,80% din sectorul nonguvernamental;
  • restul de 11,37% sunt reprezentanti ai administraţie publice.
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 97