Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In aceasta saptamana se redeschid liniile POR pentru microintreprinderi si infrastructura turistica!!

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in calitate de AM POR a organizat in perioada 22–23 octombrie 2009, cea de a 2-a reuniune a Comitetului de Monitorizare din 2009, la Mamaia, judetul Constanta.

Cu aceasta ocazie, oficialii prezenti au anuntat ca in saptamana 26-30 octombrie 2009 se vor redeschide sesiunile de cereri de proiecte pe DMI 4.3„Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” si 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice”.

Noile sesiuni vor avea caracter continuu, acceptandu-se cereri de finantare pana la epuizarea fondurilor alocate.


La reuniune au participat ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, directorul Unitatii Romania din cadrul DG Regio – Comisia Europeana, Anastassios Bougas, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional, Gabriel Friptu si presedintii celor 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala.

“Chiar daca inceputul a fost mai greu pentru program, astazi este unul dintre cele mai performante programe, 22% din alocarea globala a fost deja contractata si tinta pentru anul viitor este de 40%. Succesul programului, si in general al tuturor programelor de genul acesta, depinde de 3 factori: “leadership” activ, stabilitate administrativa si mobilizarea autoritatilor publice locale”, a declarat Anastassios Bougas.

In cadrul reuniunii a fost prezentata situatia contractarilor si platilor si au fost facute propuneri pe marginea acestora. Axa 2 care finanteaza drumuri de interes judetean si local a primit proiecte avand o valoare totala de 3 ori mai mare decat fondurile alocate. Din acest motiv, se vor lua doua masuri:
  • cresterea la 120% a limitei maxime de contractare, lucru permis de economiile realizate la contractarea lucrarilor,
  • transferarea proiectelor aflate pe lista de rezerva spre programul national “10.000 km de drumuri judetene si locale”, recent aprobat prin memorandum de catre Guvern.

Sursa: MDRL

Vizualizări: 96