Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MMGA coordoneaza peste 50 de proiecte pentru extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si deseuri

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina BARBU, a sustinut ieri, 4 aprilie 2007, conferinta de presa in cadrul careia a prezentat bilantul activitatii desfasurate in mandatul de ministru. La conferinta a participat si secretarul de stat, Attila KORODI, care a prezentat obiectivele pe care si le-a propus ca viitor ministru al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

La preluarea mandatului, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor avea un numar de 9 stegulete rosii, aflandu-se intr-o situatie ingrijoratoare din punct de vedere al aderarii la Uniunea Europeana. Steguletele rosii au fost eliminate pana in mai 2005, raportul Comisiei Europene de la acea data aratand progresele facute si pastrand un numar de doar 5 stegulete galbene.

Raportul Comisiei Europene din septembrie 2006 a confirmat progresele facute si faptul ca Romania se integreaza in Uniunea Europeana fara restrictii din punct de vedere al protectiei mediului sau gospodaririi apelor”, a subliniat Sulfina BARBU.

Dintre realizarile obtinute in cursul mandatului au fost mentionate progresele majore in ceea ce priveste intarirea capacitatii institutionale, elaborarea Strategiei Nationale de Management al Riscului la inundatii pe termen scurt si mediu, a Planului de actiune pentru protectia impotriva inundatiilor, pe termen mediu (2007 - 2009), dar si elaborarea Programului Operational Sectorial Mediu, pentru perioada 2007-2013. De asemenea, au fost intocmite si aprobate, in sprijinul autoritatilor locale, Planurile Regionale pentru Gestionarea Deseurilor, s-a extins reteaua de colectare selectiva a deseurilor, s-a implementat Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National. In aceasta perioada MMGA a lansat 13 contracte de Asistenta tehnica pentru pregatire de proiecte de investitii. Aceste asistente sunt cofinantate din fonduri PHARE, ISPA, imprumut extern si buget de stat. In acest context, in prezent, MMGA coordoneaza pregatirea a peste 50 de proiecte majore pentru extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si deseuri, acoperind toate judetele. Aceste investitii sunt estimate la circa 3 mld. Euro, reprezentand aprox. 70% din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu, in perioada 2007-2013.

De asemenea, din bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, a fost oferita, pentru prima oara in Romania, finantare nerambursabila pentru proiecte locale prioritare de mediu, in valoare de 323 milioane euro. Finantarile primite prin acest program de localitatile Zlatna si Copsa Mica reprezinta primul ajutor pe care aceste zone fierbinti, poluate istoric, l-au primit pentru a se redresa.

Inca de la inceputul anului 2005, am schitat o strategie pentru fiecare sector din domeniul protectiei mediului si am facut planuri de actiune, pe care le vom continua, intrucat ele sunt vitale pentru Romania”, a subliniat la randul sau Attila KORODI. „Pentru perioada urmatoare, printre prioritatile ministerului se vor numara corelarea stategiei privind schimbarile climatice cu cea din domeniul gospodaririi apelor, implementarea directivei IPPC, asigurarea bazei legale pentru depoluarea zonelor poluate istoric, transformarea retelei Natura 2000 intr-o retea viabila care sa ofere zonelor defavorizate o sansa reala pentru dezvoltarea durabila, crearea unei industrii care sa accepte deseuri reciclabile” a conchis Attila KORODI.

Biroul de Presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor

Vizualizări: 100