Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri structurale si de coeziune: "mod de utilizare"

Fonduri structurale si de coeziune: "mod de utilizare"

Fondurile structurale si de coeziune constituie subiectul unei serii de conferinte prin intermediul careia Ministerul Finantelor Publice informeaza si incearca sa atraga potentiali beneficiari pentru a utiliza aceste fonduri. Proiectul prevede opt conferinte la nivel regional si una la nivel national, in perioada februarie-iunie 2007, si este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare. Primele doua evenimente au avut deja loc la Iasi si la Amara, vor urma Brasov, Baia Mare, Arad, Craiova, Galati, Otopeni si ultima conferinta, nationala, la Bucuresti.

Conferintele se adreseaza in special autoritatilor locale, mediului patronal si ONG-urilor, asa incat participa in jur de o suta de „stakeholders”, se deruleaza pe durata a doua zile si au o structura extrem de practica. Publicul joaca aici principalul rol, participand cu viu interes si solicitand informatii si detalii pentru cazuri reale.

Continutul conferintelor compune un tablou complet al Fondurilor Structurale si de Coeziune. Astfel, fiecare prezentare din conferinta incepe prin a furniza direct potentialilor beneficiari informatii relevante. Protagonistii sunt pe de o parte reprezentantii Autoritatilor de Management implicate in gestionarea fondurilor structurale si de coeziune (din MFP, MEC, MTCT, MMGA, MIE, MMSSF, MAI), iar pe de alta parte participantii la conferinta, mai ales din randul potentialilor beneficiari (autoritati locale, ONG-uri, mediul academic, mediul de afaceri etc), dar si lideri de opinie, reprezentanti ai media. Dupa prezentare, invitatii au venit cu raspunsuri la probleme concrete, semnalate de catre participanti, de exemplu: care este strategia globala pentru alocarea FSC, care sunt regulile, care sunt raspunderile fiecarei parti, unde poate fi gasita documentatia necesara pentru a elabora si demara un proiect.

Conferinta de la Amara a urmarit aceeasi structura. Continutul prezentarilor a urmarit etapele utilizarii celor 19,7 miliarde de Euro fonduri structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013, plus cofinantarea nationala de 5,1 miliarde Euro. Documentele de programare pentru aceste fonduri, prezentate Comisiei Europene in ianuarie 2007 („Cadrul Strategic National de Referinta” si cele sapte Programe Operationale) se afla acum in negociere cu CE, iar din ianuarie si pana acum au avut loc deja trei runde de negocieri „performanta pe care nici un alt stat membru nu a atins-o in momentul de fata”, dupa cum a declarat recent Anastassios Bougas, ªeful Unitatii Romania a Directiei Generale de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene.

Proiectul Cadrului Strategic National de Referinta (CSNR) a intrat in procedura de adoptare, deoarece Romania si Comisia Europeana au convenit asupra sa, si se apreciaza ca CSNR va fi adoptat la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie. Ulterior procedurii de adoptare a documentelor de programare, va incepe comunicarea principalelor elemente, integrate in brosuri, manuale si ghiduri ale solicitantului.

Se estimeaza ca prin folosirea acestor fonduri, Romania va atinge o crestere suplimentara a PIB de 15-20% pana in 2015, ajungand astfel la „a reduce disparitatile socio-economice intre Romania si UE si intre regiuni”. Pentru a atinge aceste rezultate, au aratat vorbitorii, este nevoie de dezvoltarea unor elemente fundamentale: infrastructura de baza, competitivitatea economica, capitalul uman si capacitatea administrativa. in acelasi sens au fost evidentiate deosebirile intre finantarile Phare si FSC. Printre deosebiri a fost amintita regula managementului descentralizat al proiectelor (cu alte cuvinte va creste responsabilitatea beneficiarilor), cresterea sumelor alocate si a co-finantarii, principiul rambursarii cheltuielilor, regula n+2/ n+3 (a „dezangajarii automate”) - banii trebuie cheltuiti la trei, respectiv doi ani dupa momentul alocarii lor.

Implementarea FSC implica si o noua arhitectura institutionala pentru management. Fondurile, programate si alocate prin intermediul Ministerului Finantelor Publice, sunt gestionate sectorial prin ministerele de linie si organismele intermediare specifice, apoi ajung la beneficiar dupa efectuarea platilor catre sub-contractori si certificarea lor de Autoritatea de Certificare.

Concret, vorbitorii au subliniat faptul ca, pentru a obtine finantari pentru proiecte de succes, este necesar in primul rand ca beneficierii in general si autoritatile publice locale in special sa-si proiecteze o strategie de dezvoltare si sa foloseasca programele pentru atingerea unui obiectiv comun.

Procedurile de alocare a FSC responsabilizeaza beneficiarii pe de o parte, iar pe de alta schimba mentalitati perimate, inlocuindu-le cu elementele necesare unei administratii care sa functioneze in serviciul cetateanului, cu caracteristici moderne: raspundere, pro-activitate, capacitate de programare, initiativa si spirit de competitie.

In ceea ce priveste cheltuielile eligibile, vor fi stabilite atat reguli nationale de eligibilitate, precum si liste detaliate de cheltuieli, specifice anumitor Programe Operationale.

Reprezentantul Autoritatii de Certificare si de Plata a prezentat in detaliu, din punctul de vedere al fluxurilor financiare, etapele alcatuirii proiectelor si, de asemenea, sfaturi utile pentru crearea unei echipe specializate care sa urmareasca indeaproape toate fazele derularii proiectelor (licitatie, monitorizare, verificare financiara etc.). A amintit de asemenea ca „dupa 2007 nu mai exista scutire de TVA”. De asemenea, pentru a ilustra concret exemple de programe, la fiecare conferinta. Se prezinta cazuri de succes din Belgia, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia si Marea Britanie.

Continutul bogat al conferintelor stimuleaza intrebari si dezbateri interesante, uneori aprinse, care contribuie la elucidarea problemelor luate in discutie. Reprezentantii autoritatilor locale, antreprenori, reprezentanti ai ONG-urilor, arata ca sunt constienti de importanta informarii, ca vad problemele in mod global si cauta solutii optime.

Urmatoarea conferinta din aceasta serie va avea loc la Brasov, in 13 si 14 aprilie, unde sunt asteptati alti aproximativ o suta de potentiali beneficiari interesati de fondurile structurale si de coeziune.


Sursa: Eu-Ro Newsletter

Vizualizări: 164